Historisk arkiv

Forbud mot klaseammunisjon – arbeidet fortsetter i Lima

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Denne uken er Peru vertskap for det andre møtet i prosessen for å etablere et internasjonalt forbud mot visse typer klaseammunisjon. Møtet i Lima er en oppfølging av møtet i Oslo i februar hvor 46 stater forpliktet seg til en prosess for et forbud mot klaseammunisjon som har uakseptable humanitære konsekvenser innen utgangen av 2008.

Denne uken er Peru vertskap for det andre møtet i prosessen for å etablere et internasjonalt forbud mot visse typer klaseammunisjon.

Møtet i Lima er en oppfølging av møtet i Oslo i februar hvor 46 stater forpliktet seg De humanitære problemene forårsaket av klaseammunisjon er mer omfattende enn tidligere antatt. Foto: CMCtil en prosess for et forbud mot klaseammunisjon som har uakseptable humanitære konsekvenser innen utgangen av 2008. Det er ventet at flere nye stater sluttet seg til prosessen under møtet i Lima.  

- Arbeidet for et forbud mot klaseammunisjon er i god gjenge og vi håper på nye fremskritt i Lima, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre. Dette er viktig for at vi skal kunne nå den ambisiøse målsettingen om et internasjonalt forbud mot denne våpentypen.  

- Det er viktig å komme videre i arbeidet med et forbud. Nye rapporter viser at de humanitære problemene forårsaket av klaseammunisjon er mer omfattende enn tidligere anslått, sier utenriksministeren.  

Møtet i Lima er et arbeidsmøte hvor stater, FN og humanitære organisasjoner vil diskutere konkrete utkast til en fremtidig konvensjon om forbud mot klaseammunisjon som har uakseptable humanitære konsekvenser. Av landene som er invitert til Lima-møtet har over 40 klaseammunisjon på lager, i tillegg er flere land produsenter av slik ammunisjon. En rekke land som er rammet av klasevåpen deltar også på møtet i Lima.  

Norge har i samarbeid med en kjernegruppe av land tatt et lederskap i arbeidet for et forbud mot klaseammunisjon. Humanitære organisasjoner som Cluster Munition Coalition og det Internasjonale Røde Kors er sammen med FNs utviklingsprogram UNDP viktige støttespillere i arbeidet.