Historisk arkiv

Finanstopper og Solheim tenker makro – satser mikro

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Tunge aktører som Storebrand, Ferd og DnB NOR går nå sammen med norske myndigheter i et nytt initiativ for å reise mer privat og offentlig kapital til mikrofinans – smålån – i utviklingsland.

Tunge aktører som Storebrand, Ferd og DnB NOR går nå sammen med norske myndigheter i et nytt initiativ for å reise mer privat og offentlig kapital til mikrofinans – smålån – i utviklingsland. 

Det kom fram da utviklingsminister Erik Solheim presenterte de foreløpige planene Utviklingsminister Solheim og konsernsjefene Kreutzer, Andresen jr. og Bjerke (fv) går sammen med myndighetene om et nytt smålånsinitiativ i utviklingsland. Foto: UDsammen med konsern-sjefene Johan H. Andresen jr. (Ferd), Rune Bjerke (DnB NOR) og Idar Kreutzer (Storebrand) under et møte i Utenriks-departementet. 

- Jeg har stor tro på offentlig-privat samarbeid. Gjennom dette initiativet ønsker vi å kombinere offentlig og privat kapital og ikke minst kompetanse. Dette norske initiativet må ha en tilleggsverdi. Vi må gjøre noe ikke alle andre gjør, sa Erik Solheim. 

Det norske initiativet er foreløpig i startfasen, men det er nedsatt en arbeidsgruppe, ledet av Norfund, og en styringsgruppe ledet av Ferd, der blant annet DnB NOR og Storebrand sitter som potensielle investorer sammen med Norfund, Norad og Strømmestiftelsen. Målet er at man i løpet av året kan komme fram til en modell som viser hvordan private og offentlige kan sette penger i det som kan bli et stort mikrofinansfond, som kan bidra med mer kapital til mikrofinansprosjekter rundt om i verden. 

- Problemet er ikke at det er for mange investeringer i utviklingsland, nei, det er for få. Vi må gjøre mer kapital tilgjengelig. Jeg har tro på at dette samarbeidet kan munne ut i noe som kommer fattige mennesker til gode, samtidig som det drives etter sunne forretningsmessige prinsipper. Mikrofinans er ikke veldedighet. Taper vi penger på dette, blir det mindre penger å låne ut i neste omgang. Og da taper de fattige, sa utviklingsministeren. 

Både Kreutzer, Bjerke og Andresen jr. var nøye med å understreke at de ved å gå inn i dette foreløpige samarbeidet, ikke har forpliktet seg til å investere når modellen er klar.

Men de potensielle investorene var enige om at de har gjort en dårlig jobb hvis de kommer frem med et forslag de ikke vil investere i.  

Andresen jr., som fikk ros av utviklingsministeren for et stort personlig engasjement, la til at han ikke bare ser på mikrofinans som en måte å tjene penger på. 

- Både de private og de offentlige aktørene har et felles mål; vi ønsker å hjelpe fattige til å hjelpe seg selv ut av fattigdommen, kommenterte konsernsjefen i Ferd. 

Idar Kreutzer mener mikrofinans er kommersielt interessant for sine kunder. Rune Bjerke fortalte at DnB NOR har merket økende interesse fra privatkunder som ønsker å investere sine sparepenger i slike prosjekter. 

- Ansvarlige investeringer er et satsningsområde for Storebrand. Hvis vi lykkes med dette initiativet kommer vi til å tiltrekke oss mye privat kapital. Dette blir et initiativ som skal være kommersielt levedyktig, sa Idar Kreutzer. 

Pressekontakt: Informasjonssjef Roy Freddy Andersen, tel: 9061 0530