Historisk arkiv

Nato-møtet. Utenriksminister Støre om CFE-avtalen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Det er bekymringsfullt at Russland vil innføre et russisk moratorium på gjennomføringen av Avtalen om konvensjonelle våpen i Europa (CFE-avtalen), sier utenriksminister Jonas Gahr Støre. Dette ble bekreftet av utenriksminister Sergey Lavrov på møtet i Nato-Russlandrådet.

- Det er bekymringsfullt at president Putin i dag har sagt at Russland vil innføre et russisk moratorium på gjennomføringen av Avtalen om konvensjonelle våpen i Europa (CFE-avtalen), sier utenriksminister Jonas Gahr Støre. Dette ble bekreftet av utenriksminister Sergey Lavrov på dagens møte i Nato-Russlandrådet.

CFE-avtalen har vært sentral for sikkerheten i Europa siden den trådte i kraft i 1992. Avtalen setter begrensninger på konvensjonelt militært materiell som stridsvogner, Utenriksminister Lavrov bekreftet et russisk moratorium i forhold til  CFE-avtalen. Foto: Pierre de Brisis, UDartilleri og panser-kjøretøyer, og har resultert i at store kvanta slikt materiell har blitt destruert.  

Russiske kilder har lenge antydet at man kan trekke seg fra CFE-avtalen dersom Nato-landene ikke ratifiserer den tilpassede avtalen fra 1999. Nato-landene har på sin side gjort det klart at man ikke vil ratifisere før Russland har innfridd de såkalte Istanbul-forpliktelsene som pålegger Russland å fjerne gjenværende militære styrker i Georgia og Moldova. 

- Det er viktig er at den tilpassede avtalen fra 1999 trer i kraft. Vi vil raskt kunne ratifisere den tilpassede CFE-avtalen når Russland har oppfylt sine forpliktelser om å trekke sine styrker ut av Moldova og Georgia, sier utenriksministeren.  

- Vi har i dag hatt en nyttig meningsutveksling med utenriksminister Lavrov i Nato-Russlandrådet, uten at dette ennå har ført til endringer i Russlands holdning, sier utenriksministeren. 

- Det er bred enighet om at Nato-Russlandrådet er et egnet forum for å drøfte spørsmål som trenger felles svar. Dette gjelder også CFE-avtalen. Det er tross alt positivt at vi har et forum for å følge denne type spørsmål, sier utenriksministeren.