Historisk arkiv

Norge bidrar til Verdensbankens fond for de fattigste landene

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Forhandlingene om påfylling til Verdensbankens fond for de fattigste landene (IDA) ble avsluttet 14. desember. Norge viderefører sitt bidrag, noe som innebærer at Norges relative andel til Verdensbankens fond går ned.

Giverlandene har forpliktet seg til å gi 25,1 milliarder USD til IDA for treårsperioden 2008-2010. Totalt blir bidraget til fondet på 41,6 milliarder USD, en økning på 30 prosent fra forrige påfylling i 2004. Økningen inkluderer kompensasjon for de ulike initiativene for å slette utviklingslandenes gjeld.

Etter en inflasjonsjustering blir Norges bidrag til IDA på 779 millioner kroner årlig de kommende tre årene. Dette er en økning på 51 millioner kroner, eller 7 prosent. Opprettholdelsen av realnivået er en del av forpliktelsene knyttet til vedtaket fra 2005 om internasjonal gjeldsslette for fattige land.

Regjeringen hadde i forslaget til statsbudsjett for 2008 lagt inn en økning på 80 millioner kroner til IDA.

– Vi er fortsatt ikke helt fornøyde med de fremskrittene Verdensbanken har gjort for å etterleve sine prinsipper om kondisjonalitet. Derfor har vi redusert økningen. I stedet vil Norge bruke deler av dette beløpet til å sette banken bedre i stand til å vurdere de sosiale konsekvensene av sin politikk, gjennom å finansiere såkalte Poverty and Social Impact Analysis (PSIA). Selv om banken til en viss grad allerede foretar slike konsekvensanalyser, trengs det en ekstra innsats og et ekstra press, sier statssekretær Håkon A. Gulbrandsen.

Mange land øker sine bidrag i størrelsesorden 30 til 70 prosent. Storbritannia øker sitt bidrag med 49 prosent, og blir dermed den største giveren til IDA. Norge er fortsatt blant de 15 største giverne.

Verdensbanken vil innen sommeren 2009 foreta nye evalueringer av sin kondisjonalitetspraksis. Norge har i forhandlingene lagt vekt på at disse prosessene må bli så åpne og konsulterende som mulig, noe sluttrapporten fra forhandlingene også bekrefter.

Verdensbanken er den viktigste finansieringskilden for fattige land i Afrika. Over halvparten av IDA-midlene går til Afrika. Den økte støtten til fondet vil særlig gå til prioriterte områder som klima, sårbare stater og gjenoppbygging i land etter konflikt, i tillegg til å finansiere gjeldsslette.

Se også pressemelding fra Verdensbanken
 

Pressekontakt:
Fungerende informasjonssjef Wera Helstrøm, tlf. 99 40 93 23.