Historisk arkiv

Norge og Clinton til felles kamp mot hiv/aids

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Norge har inngått avtale med tidligere president William J. Clintons stiftelse om et norsk bidrag på 140 millioner kroner til kampen mot hiv/aids i en rekke land i Afrika og Asia.

Norge har i dag inngått avtale med tidligere president William J. Clintons stiftelse om et norsk bidrag på 140 millioner kroner til kampen mot hiv/aids i en rekke land i Afrika og Asia.
 
Avtalen ble undertegnet av Utenriksdepartementet og Clinton-stiftelsen i Dar es Salaam i Tanzania. Tidligere president Clinton var selv til stede ved undertegningen og uttalte bl.a:

– Avtalen som norske myndigheter og min stiftelse i dag har undertegnet vil bidra til å forhindre at titusener av barn i Tanzania og Malawi vil bli smittet av hiv. Det vil bidra til at utsatte aids-pasienter i Kina og Ukraina får livreddende behandling og til å gjenoppbygge helsevesenet i Liberia som er ødelagt etter 15 års borgerkrig. Jeg vil gi ros til det norske folkets engasjement for å hjelpe mennesker som er dårligere stilt i verden til et bedre liv.

Bruce Lindsey, direktør i Clinton Foundation og statssekretær Urfjell undertegner avtalen. Foto: UD

– Norge er spesielt opptatt av å ta ansvar for områder andre glemmer eller synes er for kontroversielle. Samarbeidet med Clinton-stiftelsen gjør at vi får dette til, sier politisk rådgiver Torbjørn Urfjell, som undertegnet avtalen på vegne av utviklingsminister Erik Solheim.

Avtalen innebærer et årlig norsk tilskudd for samfinansiering med Clinton-stiftelsen på ca. 25-30 millioner kroner i perioden 2007–2011. Hovedprioriteringen i samarbeidet er å forhindre hiv-smitte fra mor til barn i Tanzania og Malawi, og mellom sprøytebrukere i Kina og Ukraina. I Liberia vil Norge, på oppfordring fra Liberias president Ellen Johnson-Sirleaf, bidra til å etablere helsetilbud med vekt på hiv/aids-tjenester. 

Norge og Clinton-stiftelsen er også enige om å samarbeide for å finne løsninger på den kritiske mangelen på helsepersonell i fattige land, og for bedre koordinerte helseprosjekter i det enkelte land. Clinton-stiftelsens arbeid gjennomføres i nært samarbeid med landenes myndigheter.

Norge deltar allerede i et samarbeid med Clinton-stiftelsen gjennom UNITAID, et legemiddelinitiativ som har som formål å oppnå rimeligere priser og bedre tilgang på medisiner. Dette samarbeidet har særlig gitt resultater når det gjelder aidsmedisiner for barn.

Pressekontakter:
Politisk rådgiver Torbjørn Urfjell, tlf. 90 18 14 76.
Informasjonsrådgiver Wera Helstrøm, tlf. 99 40 93 23.