Historisk arkiv

Norsk støtte til å forbedre forsyningssituasjonen i Gaza

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Norge bidrar med NOK 30 millioner til oppbyggen av Karniterminalen.

Norge og FNs kontor for prosjekttjenester (UNOPS) har signerte en avtale om norsk støtte til opprustning av Karniterminalen. Målsetningen er å øke kapasiteten for import og eksport til og fra Gaza. Dette vil bidra til å bedre forsyningssituasjonen i Gaza. Norge støtter prosjektet med NOK 30 millioner over 18 måneder.

Norge og FNs kontor for prosjekttjenester (UNOPS) signerte i går en avtale om norsk støtte til opprustning av Karniterminalen. Målsetningen er å øke kapasiteten for import og eksport til og fra Gaza. Dette vil bidra til å bedre forsyningssituasjonen i Gaza. Norge støtter prosjektet med NOK 30 millioner over 18 måneder.

- Økonomisk utvikling er en av forutsetningene som må på plass for å få slutt på krigshandlingene som i dag preger Gaza. En forbedret kapasitet på Karniterminalen er nødvendig for at folk i Gaza skal ha tilgang til nødvendige varer og for at palestinske varer skal kunne eksporteres fra Gaza, sier statssekretær Raymond Johansen.

Opprustningen av Karniterminalen er resultat av et nært samarbeid mellom palestinske og israelske myndigheter og er koordinert av den amerikanske sikkerhetsrådgiveren generalmajor Dayton. Oppbyggingen av godsterminalen er et av elementene i gjennomføringen av avtalen om "Access and Movement"  som ble fremforhandlet mellom partene av den amerikanske utenriksministeren Condoleezza Rice i november 2005. Avtalen skal bidra til å bedre bevegelsesfriheten for palestinere på Vestbredden og mellom Gaza og Vestbredden. Norge samarbeider nært med FN, palestinske myndigheter, Storbritania, Nederland, Canada og USA om gjennomføringen av prosjektet.