Historisk arkiv

Norsk/svensk styrkebidrag ønsket velkommen av FN/AU

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Norge fikk i går kveld melding fra FN og Den afrikanske union (AU) om at det norsk/svenske tilbudet om å bidra med en ingeniørenhet til deres felles operasjon i Darfur (UNAMID) er ønsket. FN og AU vil nå meddele denne beslutningen til sudanesiske myndigheter.

- Med det er et viktig utestående spørsmål knyttet til et slikt bidrag avklart. Dette bringer oss et viktig steg nærmere målsettingene om økt støtte til FNs fredsoperasjoner, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

- Vi synes det er positivt at FN og AU ønsker det norsk/svenske styrkebidraget velkommen. Norge vil nå fortsette planleggingen med sikte på utplassering av vårt bidrag tidlig på nyåret, sier Støre. Som understreker at Norge forholder seg til FN i den videre oppfølgingen av saken.

Den norsk/svenske avdelingen vil bestå av totalt inntil 400 personer. UNAMID vil totalt bestå av om lag 26.000 personer, hvorav 19.500 militære og 6.400 politi. Norge vil også bidra med polititjenestemenn til UNAMID.

- Vi erkjenner at dette vil bli et meget krevende oppdrag. Derfor vil vi at avdelingen blir satt opp med et solid forsyningselement og robuste nærforsvars- og sanitetselementer, slik at personellets sikkerhet kan ivaretas på en så god måte som mulig. Dette er viktig gitt at avdelingen vil bli satt inn i et område der de klimatiske forhold og sikkerhetssituasjonen er meget utfordrende, påpeker forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen.

Det legges opp til at den norsk/svenske avdelingen skal stå i Darfur i 12 måneder. Den vil bli satt opp med ingeniørressurser som effektivt kan støtte UNAMID i den krevende etableringsfasen.