Historisk arkiv

Ny giv for fredsprosessen i Midtøsten

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Møtet i Annapolis om fredsprosessen i Midtøsten resulterte i en felles erklæring fra statsminister Olmert, president Abbas og president Bush der partene forplikter seg til fredsforhandlinger med sikte på å oppnå en endelig fredsavtale i 2008.

- Det er gledelig at partene er enige om å gjenoppta forhandlingene om en endelig fredsavtale i hele sin bredde, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre. - Dette er en prosess som fortjener full støtte fra det internasjonale samfunnet. Det er positivt at USA nå lover aktivt engasjement og full oppmerksomhet om fredsprosessen i Midtøsten, og at partene og USA gjennom en felles erklæring har satt seg mål om konkrete resultater i løpet av 2008.

- Økonomisk støtte til palestinerne er viktig fremover. Den brede internasjonale deltakelsen her i Annapolis lover godt for giverkonferansen som Frankrike, Norge og Kvartettens Midtøsten-utsending Tony Blair arrangerer i desember. - Partene, USA og det internasjonale samfunn for øvrig har et stort ansvar for gjennomføringen av det partene nå har erklært. Det er viktig at ingen løper fra dette ansvaret, sier Støre.