Historisk arkiv

Norge gir 168 millioner i budsjettstøtte til palestinernes regjering

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Norge undertegnet søndag en avtale med de palestinske selvstyremyndighetene om å yte 168,3 millioner kroner i budsjettstøtte. Støtten skal gå til å betale lønninger og dekke driftsmidler for offentlig sektor, inkludert støtte til sivilt politi.

Norge undertegnet i går en avtale med de palestinske selvstyremyndighetene om å yte 168,3 millioner kroner i budsjettstøtte. Støtten skal gå til å betale lønninger og dekke driftsmidler for offentlig sektor, inkludert støtte til sivilt politi.  

Støre og Fayyad under et møte i Oslo, april 2007

- Støtten kommer på et tidspunkt da palestinske selvstyremyndigheter har et stort behov for ekstern finansiering. Budsjettstøtte er helt nødvendig for at de palestinske selvstyre-myndighetene skal kunne betale lønninger til ansatte i offentlig sektor. Uteblir lønningene, forsvinner også muligheten for å tilby basistjenester som helse og utdanning til befolkningen, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre. 

Budsjettstøtten ble lovet av utenriksminister Støre under møtet i giverlandsgruppen Ad Hoc Liaison Committee, som Norge leder, i New York i september. Statsminister Fayad understreket betydningen av slik støtte i samtale med Støre senest i forrige uke. 

- Det er nå viktig at det internasjonale samfunn bekrefter sitt engasjement overfor det palestinske folk som ledd i forberedelsene til Midtøstenkonferansen i Annapolis senere denne måneden, sier utenriksminister Støre. 

- Budsjettstøtten er viktig for å bidra til befolkningens tillit til de palestinske selvstyremyndighetene. Støtten er også et uttrykk for vår tillit til president Mahmoud Abbas og hans regjering i deres arbeid for å opprette en demokratisk palestinsk stat, sier Støre. 

Norge håper den norske budsjettstøtten vil bidra til at også andre givere gir betydelige midler til palestinske myndigheter under den internasjonale giverkonferansen i Paris i desember.  Det franske vertskapet samarbeider tett med utenriksminister Støre og Kvartettens spesialutsending Tony Blair for å mobilisere midler som kan bidra til palestinsk statsbygging.