Historisk arkiv

Fornyet støtte til den palestinske selvstyremyndigheten

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

- Det er gledelig at det internasjonale samfunns vilje til å støtte den palestinske selvstyremyndigheten i arbeidet med å bygge sterke og levedyktige institusjoner ble bekreftet, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre etter giverlandsgruppens møte i New York mandag.

Giverlandsgruppen, også kalt Ad Hoc Liaison Committee (AHLC), som Norge leder møttes i dag i FNs hovedkvarter i New York.

- Det er gledelig at dagens møte bekreftet det internasjonale samfunns vilje til å støtte den palestinske selvstyremyndigheten i arbeidet med å bygge sterke og levedyktige institusjoner. Giverlandsgruppen oppmuntret til økt samarbeid mellom palestinere og israelere, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre. 

- Innsats for å styrke den palestinske økonomien er avgjørende for den pågående politiske prosessen mellom Israel og palestinerne, sier Støre. 

AHLC-møte New York 24.09.07.  Utenriksminister Jonas Gahr Støre, FNs generalsekretær Ban Ki-moon og USAs utenriksminister Condolezza Rice. Foto: T.H. Andersen, UD

- Kvartettens uttalelse den 23. september som oppfordrer land til umiddelbart å yte finansiell støtte til de Palestinske selvstyremyndighetene er et velkommet bidrag. Arbeidet med å forberede en giverkonferanse i desember må begynne så snart som mulig, sier Støre.  

Regjeringen bekreftet i dag at den vil yte 110 millioner norske kroner (USD 20 mill) i støtte til det palestinske budsjettet og oppfordrer andre land til å følge etter. 

På dagens møte deltok palestinernes statsminister Dr. Salam Fayyad og Israels utenriksminister Tzipi Livni. Verdensbanken og det Internasjonale pengefondet (IMF) gjennomgikk den økonomiske situasjonen i det palestinske området. Kvartetten (FN, EU, Russland og USA) og kvartettens spesialutsending Tony Blair, samt en rekke land fra regionen deltok også. 

Utenriksminister Støres oppsummering (Chair’s Summary) les her.

Prime Minister of the Palestinian National Authority, Dr. Salaam Fayyad, Deputy Prime Minister and Foreign Minister of Israel Tzipi Livni and Norwegian Minister of Foreign Affairs, Jonas Gahr Støre. Photo: MFA