Historisk arkiv

Regjeringen vil gi 350 mill. kr. til innkjøp av vaksiner

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Regjeringen vil derfor støtte en garantiordning for offentlig innkjøp av vaksiner for utviklingsland, sa utviklingsminister Erik Solheim da han åpnet Oslo-konferansen om nye inntektskilder for bistand.

Pressemelding

Nr.: 12/07
Dato: 06.02.07

Regjeringen vil gi 350 mill. kr. til innkjøp av vaksiner

Regjeringen vil støtte en garantiordning for framtidige offentlige innkjøp av vaksiner for utviklingsland, såkalte Advanced Market Commitments for Vaccines (AMCs). Det sa utviklingsminister Erik Solheim da han i dag åpnet Oslo-konferansen om nye inntektskilder for bistand. Regjeringen vil foreslå overfor Stortinget at Norge forplikter seg på et flerårig bidrag på til sammen 350 mill kroner.

Garantiordningen er ment å være et insentiv for den farmasøytiske industrien til å utvikle etterspurte vaksiner som tilfredsstiller på forhånd gitte spesifikasjoner til en avtalt pris.

- Når markedet svikter, fordi ingen vil utvikle medisiner som er billige nok for utviklingslandene, må vi forsøke å stimulere til at slike vaksiner kan utvikles ved å garantere for store innkjøp i framtiden, sier Solheim. Norge vil støtte en pilotordning for utvikling av en vaksine for lungebetennelse.

Utenriksdepartementet er 6. og 7. februar vertskap for konferansen om innovative finansieringsmekanismer for utviklingsformål. Konferansen holdes i anledning det norske formannskapet i den internasjonale pilotgruppen for nye og kreative finansieringsmekanismer for utviklingsformål.

- FNs medlemsland har satt seg som mål å halvere andelen fattige i verden innen 2015. Mye går i riktig retning, særlig i Asia. Men det går likevel for sakte, særlig i Afrika sør for Sahara. FNs tusenårsmål er underfinansierte, og vi må gjøre hva vi kan for å bidra til å mobilisere mer penger til kampen mot fattigdom, sier Solheim.

Solidaritetsavgifter på flyreiser, nye forslag om valutaskatter for utviklingsformål, bekjempelse av skatteparadiser og kapitalflukt, og nye ordninger for offentlig-private partnerskap innen mikrofinans er blant øvrige tema på konferansen.

Regjeringen vil i denne anledning først og fremst ta til orde for solidaritetsavgifter på flytrafikk.

- Regjeringen har et håp om at flere land vil innføre flyavgifter for utviklingsformål. For at Norge skal innføre en ny solidaritetsavgift på flytrafikk, må flere land komme ned fra gjerdet. Forutsatt at flere land innfører slike flyavgifter slik at det blir mer penger i potten, vil Norge gå inn for at deler av inntektene brukes på klimarelatert bistand, sier Solheim.

Om lag 20 land har til nå signalisert at de vil innføre slike flyavgifter. Norge bruker i år 140 millioner kroner av inntektene fra CO 2-avgiften på innenlands flytrafikk til en internasjonal innkjøpsordning for medisiner mot aids, tuberkulose og malaria (UNITAID). Ordningen gjør det mulig å foreta store fellesinnkjøp av medisiner til reduserte priser.

- Vi ønsker også å dra i gang en fordomsfri debatt om valutaskatter for utviklingsformål, og bidra til å få fram konkrete forslag til hvordan vi kan bekjempe internasjonale skatteunndragelser, sier Solheim.

Les mer om konferansen.

Pressekontakt: pressevaktens telefon 91 39 50 00.