Norge bekymret for den politiske situasjonen i Sudan
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II
Utgiver: Utenriksdepartementet
Pressemelding | Nr: 126/07 | Dato: 12.10.2007 | Sist oppdatert: 15.10.2007
– Norge er meget bekymret for den alvorlige politiske situasjonen som nå er oppstått i Sudan, sier utviklingsminister Erik Solheim - etter at den tidligere opprørsbevegelsen i Sudan, SPLM, nylig vedtok å fryse sin deltagelse i den nasjonale samlingsregjeringen i hovedstaden Khartoum.
– Norge er meget bekymret for den alvorlige politiske situasjonen som nå er oppstått i Sudan, sier utviklingsminister Erik Solheim etter at den tidligere opprørsbevegelsen i Sudan, Sudan People’s Liberation Movement (SPLM), torsdag 11. oktober vedtok å fryse sin deltagelse i den nasjonale samlingsregjeringen i hovedstaden Khartoum.
SPLM begrunner beslutningen med misnøye med regjeringspartnerens (National Congress Party, NCP) manglende vilje til å gjennomføre fredsavtalen mellom Nord- og Sør-Sudan (Comprehensive Peace Agreement, CPA).
– Jeg vil nå be de to partene om å fortsette sitt arbeid for å løse uavklarte spørsmål. Jeg henstiller også til partene om å stå vakt om fredsavtalen, om å vise godvilje når det gjelder implementeringen av spørsmål som utstår, og om å gjenoppta sitt politiske samarbeid innenfor rammen av den nasjonale samlingsregjeringen, sier utviklingsminister Erik Solheim.
– Norge vil følge opp den videre politiske utviklingen i Sudan i nært samarbeid med andre land, sier Solheim.
Norge var blant de land som bevitnet undertegningen av fredsavtalen i 2005, og Norge leder Assessment and Evaluation Commission (AEC), som overvåker implementeringen av fredsavtalen. I 2006 ga Norge over 600 millioner kroner i humanitær nødhjelp og bistand til Sudan. Norske styrker er med i FNs fredsbevarende styrke i Sudan (UNMIS).