Historisk arkiv

Norge samarbeider med Bill Gates om sentralfrølager på Svalbard

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Norge vil sammen med Bill & Melinda Gates Foundation sikre 95 prosent av det truede mangfoldet av matvekster på jorden. Byggingen av et lager på Svalbard for oppbevaring av nasjonale og internasjonale genbanker er allerede i gang.

Norge vil sammen med Bill & Melinda Gates Foundation sikre 95 prosent av det truede mangfoldet av matvekster på jorden. Byggingen av et lager på Svalbard for oppbevaring av nasjonale og internasjonale genbanker er allerede i gang.  

– Dette samarbeidet er svært viktig for å sikre verdens framtidige matproduksjon, sier utviklingsminister Erik Solheim. 

UD går inn med Svalbardvalmue (papaver dahlianum) er en pionerart på Svalbard. Foto: Øystein Overrein, Norsk Polarinstitutt50 millioner kroner over to år til et initiativ for å sikre det biologiske mangfoldet Eav verdens matvekster. Det norske bidraget er knyttet til et bidrag på nesten 200 millioner kroner fra Bill & Melinda Gates Foundation, til det multilaterale fondet ”Global Crop Diversity Trust (GCDT)”.  

Bidragene fra Norge og Gates Foundation skal blant annet benyttes til å dekke de løpende kostnadene for utviklingslandenes bruk av det globale frølageret på Svalbard som nå er under etablering. 

– Jeg er svært glad for at Norge på denne måten bidrar til å utløse det største enkeltbidraget som noen gang er gitt til å sikre det globale biologiske mangfoldet av matvekster. Det gjør at kostnadene ved utviklingslandenes bruk av det globale sikkerhetslageret for frø på Svalbard nå er sikret for overskuelig framtid, sier Erik Solheim. 

Lageret skal fungere som et globalt sikkerhetsnett for matvekster som er samlet i nasjonale og internasjonale genbanker. Disse genbankene er flere steder utsatt for tap ved manglende kapasitet til vedlikehold, naturkatastrofer eller konflikt. Utviklingsland vil bli tilbudt å legge inn sikkerhetssamlinger av sine frøsamlinger i Svalbard-lageret. På grunn av de klimatiske forholdene på Svalbard vil frø kunne overleve og beholde spireevnen i mange tiår. Bidragene som nå er sikret vil gjøre at det kan sendes minst 450.000 unike frøsamlinger fra utviklingsland til Svalbard-lageret.  

– Dette initiativet vil sikre utviklingslandenes mest sentrale samlinger av verdens 21 viktigste matvekster. Det vil sikre truede samlinger i fattige land og dokumentere deres enorme diversitet, og gjøre dette tilgjengelig for å dekke fattiges matbehov, sier Cary Fowler, direktør for Global Crop Diversity Trust. 

GCDT er opprettet i tilknytning til FNs organisasjon for mat og landbruk (FAO) og arbeider med å sikre artsmangfoldet av matvekster i utviklingsland. 

Pressekontakt: Informasjonsrådgiver Mette Andersen, tel: 48 06 21 13