Historisk arkiv

Norge får toppkarakter for bistand til utdanning

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Norge, sammen med Nederland, er det land som gir best bistand til utdanning, ifølge en rapport lagt frem av det verdensomspennende lobbynettverket Global Campaign for Education.

Norge, sammen med Nederland, er det land som gir best bistand til utdanning, ifølge en rapport lagt frem av det verdensomspennende lobbynettverket Global Campaign for Education. Sammen med utdanningsforbund i mer enn 150 land står organisasjoner som Redd Barna, Care og UNICEF bak nettverket.

Målet med rapporten er å sette fokus på den innsatsen som faktisk er lovet fra mange land på utdanning, og å øke presset for å oppfylle FNs tusenårsmål om skolegang til alle innen 2015.

Av de 22 landene som er med i evalueringen er det bare Norge og Nederland som får toppkarakteren A – best i klassen. På tre av fem parametere som landene blir målt på får Norge karakteren A.

Utviklingsminister Erik Solheim, Foto: Erlend Engh Brekke – Norge lover å holde våre løfter på utdanning, noe også denne rapporten viser. Vi skal fortsette å være en sterk partner på globale initiativ for å nå målet om skolegang til alle innen 2015. Fra norsk side vil vi spesielt arbeide for at de mest sårbare barna, som barnearbeidere, barn i konflikt, barn som er blitt foreldreløse på grunn av HIV/AIDS, og funksjonshemmede barn, skal få gå på skolen, sier utviklingsminister Erik Solheim.

Rapporten avslører også at flertallet av landene ikke lever opp til løftene de har gitt på bistand til utdanning.

– Vi er den første generasjonen i historien som kan nå målet om skolegang til alle, den kritiske faktoren er politisk vilje. Det er nå viktig at landene, særlig G8-landene, lever opp til sine forpliktelser på bistand til utdanning, fortsetter Solheim. 

Dette var et budskap utviklingsministeren også la frem da han deltok på et  høynivåmøte om utdanning i Brüssel tidligere i uka. Der var temaet også FNs tusenårsmål om grunnutdanning for alle. Britenes finansminister Gordon Brown og EUs kommissær for utvikling og bistand, Louis Michel, var også blant deltagerne.

For mer info om møtet i Brussel, se 
www.promises-on-education.org.

Rapporten baserer seg på innrapporteringen landene har gjort til OECD (Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling) og gis årlig ut av nettverket. 

Les rapporten

Pressekontakt: Mette Andersen, tel: 480 62 113