Historisk arkiv

Utenriksministeren om krisen i Det palestinske området

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

- Norge ser med dyp bekymring på krisen i Det palestinske området, og fordømmer bruken av vold som politisk virkemiddel. Ytterligere bruk av vold vil styrke destruktive og ekstremistiske krefter i hele Midtøsten, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

- Norges støtte til det palestinske folk vil bli videreført. Dette innebærer fortsatt støtte til president Mahmoud Abbas som demokratisk valgt leder for de palestinske selvstyremyndighetene. På bakgrunn av den omfattende voldsbruken har presidenten innført unntakstilstand og gitt Salam Fayad, finansminister i samlingsregjeringen, oppdrag i å danne en kriseregjering. Dette er en beslutning president Abbas har tatt med grunnlag i den palestinske grunnloven, sier utenriksministeren.

- Det er nå viktig at president Abbas får bred internasjonal støtte for sine anstrengelser med å få kontroll over sikkerhetssituasjonen og skape ro. Samtidig er det viktig at president Abbas og den nye statsministeren viderefører arbeidet for palestinsk forsoning og enhet, framholder Støre.

- Situasjonen i Det palestinske området berører stabilitet og sikkerhet i regionen. Derfor har Norge oppfordret FNs sikkerhetsråd til umiddelbart å starte konsultasjoner. Internasjonalt engasjement og involvering er nødvendig for å bringe situasjonen i Det palestinske området under kontroll, sier utenriksministeren.

- Det er beklagelig at den palestinske samlingsregjerningen måtte oppløses. Norge har gått i bresjen blant giverlandene for en normalisering av forholdet til samlingsregjeringen, for på denne måten å støtte opp om de moderate palestinske kreftene og motvirke faren for sammenbrudd og borgerkrig. Viktige aktører i det internasjonale samfunn grep ikke denne muligheten, og vedvarende boikott sammen med Israels tilbakeholdelse av palestinske skatteinntekter, vanskeliggjorde regjeringens mulighet til å lykkes, sier Støre.

- Vårt utviklingssamarbeid med palestinske myndigheter vil fortsette. Hvilke kanaler vi vil benytte for å overføre vår støtte vil bli vurdert i lys av den videre politiske utviklingen i Det palestinske området.

- Regjeringen vil samarbeide med norske frivillige organisasjoner for å dempe den økende humanitære krisen i Gaza. Norges Røde Kors vurderer i samarbeid med Palestinsk Røde Halvmåne å hente inn sykehus til Gaza med lastebiler fra Jordan. Utenriksdepartementet står rede til å støtte dette med opp til 20 millioner kroner, fastslår utenriksminister Støre.