Historisk arkiv

Utviklingsministeren undertegnet returavtale i Nigeria

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Utviklingsminister Erik Solheim undertegnet i dag en avtale med International Organisation for Migration (IOM) under sitt besøk i den nigerianske hovedstaden Abuja. Avtalen skal hjelpe ofre for menneskehandel i Norge – mange av dem prostituerte – med å kunne returnere til Nigeria, få beskyttelse og muligheter til å komme tilbake i samfunnet. (29.01.06)

Pressemelding

Nr.: 08/2007
Dato: 29.01.07

Utviklingsministeren undertegnet returavtale i Nigeria

Utviklingsminister Erik Solheim undertegnet i dag en avtale med International Organisation for Migration (IOM) under sitt besøk i den nigerianske hovedstaden Abuja. Avtalen skal hjelpe ofre for menneskehandel i Norge – mange av dem prostituerte – med å kunne returnere til Nigeria, få beskyttelse og muligheter til å komme tilbake i samfunnet.

Utviklingsministeren besøkte også senteret i Abuja der kvinnene blir tatt imot.

– Hensikten med denne avtalen er at nigerianske prostituerte skal kunne vende hjem frivillig. Første skritt er å gi dem beskyttelse, deretter å gi dem muligheten til å reise tilbake til lokalsamfunnet de kommer fra. Mange har reist ut for å forsørge familien, da må vi også bidra til at de får muligheten til dette når de er vel hjemme igjen, sier Solheim.

Ifølge avtalen skal IOM ta imot kvinnene i Abuja, gi dem midlertidig bolig, og tilby medisinsk, psykologisk og juridisk hjelp på invdividuell basis. Sammen med hver enkelt kvinne skal det utarbeides en individuell plan for reintegreringen, som skal evalueres hver tredje måned. IOM Nigeria vil samarbeide med National Agency for the Prohibition of Trafficking in Persons (NAPTIP), som er et myndighetsorgan med ansvar for å rehabilitere og reintegrere ofre for menneskehandel i Nigeria.

Videre skal kvinnene informeres om rettigheter og muligheter i Nigeria, inkludert opplegg som drives av frivillige organisasjoner på dette feltet, herunder mikrokredittprosjekter. Kvinnene vil også kunne søke IOM Nigeria om et tilskudd på inntil USD 1.000 (ca. NOK 6.000) for å kunne starte opp egen virksomhet. Programmet vil koste nær NOK 2 millioner.

For ytterligere informasjon og/eller kommentarer fra utviklingsminister Erik Solheim, ta kontakt med informasjonssjef Roy Freddy Andersen, tlf. 90 61 05 30.

Bilder fra Soheims besøk på senteret i Abuja kan skaffes ved forespørsel.