WTO-panelet gir Norge medhold i laksesaken
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II
Utgiver: Utenriksdepartementet
Pressemelding | Nr: 136/07 | Dato: 16.11.2007
WTO-panelets rapport slår fast at EUs anti-dumpingtiltak mot norsk oppdrettslaks er i strid med WTOs regelverk på 22 punkter. Dette er det største antall brudd på anti-dumpingregelverket som et panel har funnet i noen tilsvarende sak. Nå er rapporten offentlig.
Rapporten til WTO-panelet slår fast at EUs anti-dumpingtiltak mot norsk oppdrettslaks er i strid med WTOs regelverk på 22 punkter. Dette er det største antall brudd på anti-dumpingregelverket som et panel har funnet i noen tilsvarende sak. Rapporten ble offentliggjort i dag.
- Vi er meget godt fornøyd med WTO panelets klare konklusjoner. Panelet har funnet at EUs anti-dumpingtiltak strider mot WTO-regelverket på så mange og avgjørende punkter at vi forventer at EU raskt fjerner tiltaket. Det er viktig at norsk laksenæring får stabile eksportbetingelser til EU så snart som mulig, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.
Norge vant bl.a. frem på et sentralt punkt som gjelder hvilke EU-bedrifter som skulle ha vært undersøkt for å se om de hadde lidt skade pga norsk eksport. Dette er samtidig de som skulle ha støttet klagen mot norske bedrifter. Kommisjonen valgte å begrense undersøkelsen til kun noen få skotske oppdrettere som hadde klaget, som utgjør 2,77 prosent av EUs laksemarked, mens de skulle ha vurdert situasjonen for hele EU-industrien. EU iverksatte således undersøkelsen uten tilstrekkelig støtte i egen industri, og konklusjonene om at egen industri var skadet blir derfor feil. Grunnlaget for hele dumpingundersøkelsen faller derfor bort.
Panelet finner også en rekke feil ved EUs beregning av kostnadene til norske bedrifter, noe som har betydning for hvorvidt det forekommer dumping eller ikke. Også beregningen av minsteprisene underkjennes.
- De sentrale punktene der Norge har fått medhold gjør det klart at Norge har vunnet frem med sin hovedsak. Dette bør føre til at EU i fremtiden ikke innfører tiltak mot norsk laksenæring, sier utenriksminister Støre.
Mer bakgrunnsinformasjon om laksesaken finnes på UDs hjemmeside.