Historisk arkiv

Utenriksminister Støre innledet besøk til Afghanistan

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

- Jeg er tilbake i Afghanistan for å gjennomføre et besøksprogram som måtte avbrytes under tragiske omstendigheter sist jeg var her, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Utenriksminister Støre landet i dag i Kabul for å gjennomføre sitt første offisielle besøk til Afghanistan etter attentatet mot Hotel Serena i Kabul den 14. januar i år.

- Gjennom vårt engasjement i Afghanistan bidrar vi til stabilitet, sikkerhet og utvikling i landet, etter anmodning fra FNs sikkerhetsråd og afghanske myndigheter. Vi har sett positive fremskritt i Afghanistan. Ny og viktig infrastruktur er bygd og bygges, og demokratiske institusjoner er på plass. Samtidig har vi en rekke utestående utfordringer. Sikkerhetssituasjonen er alvorlig. Korrupsjon og fattigdom er utbredt. Det er viktig at vi i samarbeid med afghanske myndigheter fortsetter innsatsen for å få bukt med disse problemene, sier utenriksministeren.

- Gitt Norges betydelige engasjement i Afghanistan er det viktig å besøke landet jevnlig for å vurdere situasjonen direkte og personlig. Under dette besøket vil jeg ha samtaler med afghanske myndighetspersoner, inkludert president Karzai, og følge opp vårt betydelige sivile og militære engasjement i Afghanistan, sier utenriksminister Støre.

Norge er en av de største bidragsyterne til sivil gjenoppbygging av Afghanistan med et årlig bidrag på rundt 750 millioner kroner. Siden 2001 har Norge bidratt med ca. 3,4 milliarder kroner.