Historisk arkiv

Presidentvalget i Aserbajdsjan viste framskritt

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

OSSEs foreløpige vurdering er at presidentvalget i Aserbajdsjan 15. oktober viste klar framgang når det gjaldt avviklingen selve valgdagen. Perioden forut for valget var imidlertid preget av åpenbare mangler. - Valget bidrar til en utvikling med demokratiske reformer, sier utenriksminister Støre.

OSSEs foreløpige vurdering er at presidentvalget i Aserbajdsjan 15. oktober viste klar framgang når det gjaldt avviklingen selve valgdagen. Imidlertid var perioden forut for valget preget av åpenbare mangler. Dette gjaldt særlig vilkårene for media, medias dekning av valgkampen og begrensninger i forsamlingsfriheten. Mesteparten av opposisjonen valgte å boikotte valget, noe som bidro til at velgerne hadde få reelle alternativer. 

- Jeg er glad for at Aserbajdsjan har gjennomført valg. Dette valget bidrar til en utvikling med demokratiske reformer. Et demokrati må tåle å bli målt på måten det gjennomfører valg. Jeg håper valget og gjennomføringen kan bidra til fremgang også på de viktige områdene som gjenstår, spesielt pressefrihet, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre. 

Valget i Aserbajdsjan ble observert av en rekke internasjonale observatører, blant annet fra OSSE, Europarådets parlamentarikerforsamling (PACE) og Europaparlamentet. Fra norsk side deltok vi med åtte observatører gjennom OSSE. I tillegg deltok Stortinget i delegasjonen fra PACE. En rekke andre norske observatører, blant annet fra Helsingforskomiteen ble imidlertid nektet akkreditering for å observere valget.  

- Det er beklagelig at flere norske observatører, mange av dem fra frivillige organisasjoner, ble nektet adgang til å observere valget. Det vil vi ta opp med myndighetene i landet, sier utenriksministeren. 

Han understreker at Norge vil fortsette å bistå Aserbajdsjan i å oppfylle sine internasjonale forpliktelser overfor OSSE og Europarådet.  

- Bistand til reformarbeidet er en viktig del av samarbeidserklæringen med Aserbajdsjan fra desember i fjor. Vi vil nå se på muligheter for å videreutvikle samarbeidet med OSSE og Europarådet med sikte på å styrke vår bistand til reformarbeidet i Aserbajdsjan, sier Støre.