Historisk arkiv

Norge oppretter ny ambassade

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Norge vil etablere ambassade i Kasakhstans hovedstad Astana fra 1. september 2009. - Det vil sette oss bedre i stand til å ivareta norske strategiske interesser i Sentral-Asia, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Sentral-Asia har en økende strategisk betydning politisk og økonomisk. Det er  viktig for Norge å være tilstede i en strategisk viktig region og utvikle det politiske samarbeidet.

- Dialog, institusjonsbygging, demokratisering og næringsutvikling er i internasjonal og norsk interesse. En norsk ambassade i regionen vil gi muligheter for styrket engasjement i disse spørsmålene, sier Støre, som viser til at Kasakhstan overtar formannskapet i OSSE (Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa) i 2010.

Energispørsmål er av stor interesse, også for Norge. Myndighetskontakt og -støtte er viktig for at næringslivet skal nå frem i regionen. Det er betydningsfullt å styrke norsk nærvær i en region av strategisk energipolitisk betydning. En ambassade vil også kunne bidra til å fremme norske industripolitiske interesser.