Historisk arkiv

Avtale mellom Norge og Island om olje og gass

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Reykjavik: Norge og Island undertegnet mandag en avtale og en forhandlingsprotokoll om olje og gass på kontinentalsokkelen mellom Island og Jan Mayen.

Norge og Island undertegnet i dag i Reykjavik en avtale og en forhandlingsprotokoll om olje og gass på kontinentalsokkelen mellom Island og Jan Mayen.

- Norge følger den islandske prosessen knyttet til mulige olje- og gassforekomster med stor interesse. Jeg er glad for at våre land nå er blitt enige om viktige regler for petroleumsvirksomhet ved grensen for kontinentalsokkelen mellom Island og Jan Mayen, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.  

Islandske myndigheter planlegger nå å utlyse arealer for leting og utvinning av petroleum i den nord-østlige delen av Islands kontinentalsokkel.  

I henhold til en overenskomst fra 1981 har Norge adgang til å delta med en andel på 25 prosent dersom Island igangsetter petroleumsvirksomhet på en bestemt del av sin kontinentalsokkel. Forhandlingsprotokollen gir nærmere regler for utøvelse av denne deltagerretten.  

Avtalen gjelder på sin side for hele sokkelgrensen mellom Norge og Island, og gir regler for olje- og gassfelt som måtte befinne seg på begge sider av grenselinjen.  

- Avtalen og forhandlingsprotokollen vi nå har undertegnet gir viktige og nødvendige avklaringer før Island åpner for olje- og gassleting på kontinentalsokkelen mellom Island og Jan Mayen. Dette skaper forutsigbarhet og klare rammevilkår for våre myndigheter og kommersielle aktører, og innebærer at vi har lagt et godt grunnlag for mulig olje- og gassvirksomhet i dette området, sier utenriksministeren.