Historisk arkiv

Norge protesterer mot stengningen av Shirin Ebadis menneskerettighetssenter

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Iranske myndigheter stengte 21. desember menneskerettighetssenteret ”Center for Defence of Human Rights” i Teheran. Kontoret ledes av den iranske advokaten og menneskeretts-forsvareren Shirin Ebadi, som fikk Nobels fredspris i 2003.

Iranske myndigheter stengte i går menneskerettighetssenteret ”Center for Defence of Human Rights” i Teheran.  Kontoret ble opprettet og ledes av den iranske advokaten og menneskerettighetsforsvareren Shirin Ebadi, som ble tildelt Nobels fredspris i 2003.

- Den norske regjering ser alvorlig på at iranske myndigheter stengte menneskerettighetssenteret, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre. 

Fredsprisvinnerens senter ble stengt idet det skulle markere 60-årsjubileet for FNs Verdenserklæring for menneskerettigheter. En gruppe forsvarsadvokater ved senteret har representert og fulgt opp noen av de mest kjente og vanskeligste menneskerettighetssakene i landet. 

- Stengningen tydeliggjør at ytrings- og organisasjonsfriheten står under press i Iran, og at MR-forsvarere i landet arbeider under svært vanskelige forhold. Internasjonalt har Norge ledet arbeidet for beskyttelse av menneskerettighetsforsvarere. Dette er en prioritert oppgave for regjeringen, både i Iran og i andre land, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre. 

Norge er i kontakt med EU og andre nærstående land om reaksjonen overfor iranske myndigheter.