Historisk arkiv

Miljø- og utviklingsminister Solheim reiser til Afrika

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Priv. til red.

Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim besøker Tanzania, Kenya og Den demokratiske republikken Kongo 21.-25. april.

Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim besøker Tanzania, Kenya og Den demokratiske republikken Kongo 21.-25. april. 

21. og 22. april: Tanzania 

Miljø- og utviklingsministeren besøker Tanzania sammen med statsminister Jens Stoltenberg. Statsministeren og statsråden vil ha politiske samtaler og reise på feltbesøk. Klimaspørsmål, mødre- og barnehelse, barnedødelighet og FN-reform vil være viktige tema.  

23. april: Kenya 

Miljø- og utviklingsministeren møter aktører fra begge sider i dialog-prosessen i Kenya, blant andre kommende statsminister Raila Odinga. Besøket finner sted fire måneder etter det omstridte presidentvalget i landet, som førte til voldelige konflikter og politisk kaos. Samtalene vil dreie seg om den politiske maktfordelingen og de langsiktige og underliggende problemene i landet. Solheim vil besøke internt fordrevne og lokale ledere i Riftdalen, et område som har vært hardt rammet av etniske motsetninger og valgrelatert vold.  

24. og 25. april: Den demokratiske republikken Kongo 

Verdens nest største regnskog ligger i Den demokratiske republikken Kongo, og bevaring og forvaltning av regnskogen er hovedtema for besøket. Statsråden vil ha politiske samtaler i hovedstaden Kinshasa, og reise inn i regnskogen i Kongobassenget. Hva er den beste kanalen for de norske skogmilliardene i et land hardt rammet av krig og konflikt? Det antas at over 60 prosent av hogsttillatelsene i Kongo er ulovlige. Over 40 millioner mennesker er avhengige av regnskogen, deriblant store urbefolkningsgrupper.  

Miljø- og utviklingsministeren vil også besøke Pinsemenighetens Ytremisjon i Kongo, for å se deres arbeid rettet mot jenter og kvinner som utsettes for seksuell vold. FN rapporterer om lokalsamfunn i Kongo hvor over 80 prosent av kvinnene er voldtatt, og hvor et stort antall jenter i ung alder er ofre for grov seksuell vold.  

Journalister som er interessert i å delta på hele eller deler av reisen, bes vennligst ta kontakt med informasjonsrådgiver Hilde Klemetsdal, mobil: 916 505 28, e-post: kle@mfa.no