Historisk arkiv

Norsk diplomat får europeisk tillitsverv i folkerett

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Den norske diplomaten Rolf Einar Fife har blitt valgt til leder for Europarådets Folkerettskomité. Fife er jurist og leder av Utenriksdepartementets (UD) Rettsavdeling.

Den norske diplomaten Rolf Einar Fife ble i dag valgt til leder for Europarådets Folkerettskomité. Fife er jurist og leder av Utenriksdepartementets (UD) Rettsavdeling.

- Et av de viktigste målene i norsk utenrikspolitikk er arbeidet for en internasjonal rettsorden. Dette gjelder bl.a. innenfor Havretten, hvor Norge har sentrale interesser, og ikke minst vårt mål om å etablere et stadig mer forpliktende mellomstatlig samarbeid med menneskeverdet i sentrum. Arbeidet for internasjonale kjøreregler som forplikter store som små stater er også en vital norsk interesse, sier utenriksminister Støre.

- Jeg har derfor med glede mottatt nyheten om at Rolf Einar Fife i dag ble valgt til leder av Europarådets Folkerettskomité. Dette er en viktig stilling, en anerkjennelse av Fifes erfaring og dyktighet, og et uttrykk for at Norge er i front når det gjelder å utvikle kompetanse innen folkeretten, sier Støre.

Rolf Einar Fife er 46 år gammel, og har ledet UDs rettsavdeling siden 2002. Valget skjedde under et møte Folkerettskomiteen avholdt i London, der det ble særlig fokusert på virksomheten til de ulike internasjonale domstoler. Det er første gang at en nordmann får dette tillitsvervet.

Europarådet har 47 medlemsstater, og fokuserer på fremme av menneskerettigheter, demokrati og rettsstaten. Europarådets Folkerettskomité (CAHDI) samler sjefsjuristene i de 47 medlemsstatenes utenriksdepartementer. Disse er ledere for sine utenriksdepartementers rettsavdelinger. I tillegg deltar sjefsjuristene i en rekke andre land og internasjonale organisasjoner som observatører på komiteens møter. Folkerettskomiteen arbeider for å fremme samordning mellom medlemsstatene på folkerettens område, med sikte på å styrke den internasjonale rettsorden.