Historisk arkiv

Stengte banker i Gaza

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Palestinske banker i Gaza måtte over helgen stenge som følge av israelske restriksjoner på pengeoverføringer. - Jeg frykter at dette israelske tiltaket vil ytterligere forverre en allerede svært vanskelig økonomisk og humanitær situasjon, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Palestinske banker i Gaza måtte over helgen stenge som følge av israelske restriksjoner på pengeoverføringer til Gaza. Bankene har ikke tilstrekkelig kontantbeholdning til å utbetale lønninger og andre overføringer. Totalt rammes en halv million mennesker i forbindelse med den muslimske Eid-høytiden.

- Jeg er bekymret over restriksjoner på kontantoverføringer til Gaza som Israel har innført. Dette førte til at nærmere 77.000 offentlig ansatte i Gaza ikke fikk lønn idet palestinerne gikk inn i den viktige muslimske høytiden Eid. Jeg frykter at dette israelske tiltaket vil ytterligere forverre en allerede svært vanskelig økonomisk og humanitær situasjon. Norge, som leder av den internasjonale givergruppen for palestinerne (AHLC),  meddelte sin bekymring til israelske myndigheter mandag 8. desember, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.  

Bankene i Gaza er nå stengt. Lønnsutbetalingene til ansatte i offentlig sektor er et av de viktigste bidragene til å opprettholde økonomisk aktivitet i et isolert og avstengt Gaza.  

- Jeg appellerer til israelske myndigheter om å oppheve disse tiltakene øyeblikkelig. Jeg vil understreke det akutte i den situasjonen som nå er skapt, sier Støre. Jeg frykter Israels fremgangsmåte vil tjene til å undergrave den palestinske regjering ledet av statsminister Salam Fayyad som har bred støtte og tillit i det internasjonale samfunn, og snarere bidra til å styrke ytterliggående grupper.  

Selv om Gaza siden juni 2007 har vært kontrollert av Hamas, har regjeringen i Ramallah fortsatt å utbetale lønninger til sine ansatte i Gaza.