Historisk arkiv

Norge tar sterk avstand fra all bruk av klaseammunisjon i Georgia-konflikten

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Det rapporteres nå om bruk av klaseammunisjon fra begge sider i Georgia-konflikten. Dersom disse rapportene stemmer, er dette meget alvorlig, sier utenriksminister Støre.

Det rapporteres nå om bruk av klaseammunisjon fra begge sider i Georgia-konflikten. Dersom disse rapportene stemmer, er dette meget alvorlig. 

- Norge tar sterk avstand fra bruk av all klaseammunisjon. Dette er et våpen som i stor grad rammer sivile og skaper store og uakseptable humanitære konsekvenser i lang tid etter bruk, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre. 

Klaseammunisjon skiller ikke mellom militære mål og sivile, og forårsaker store lidelser blant sivile under og lenge etter krigshandlingene. Derfor ble mer enn 100 land i mai 2008 i Dublin enige om en konvensjon for å forby klaseammunisjon. 

- Rapportert bruk av slik ammunisjon viser betydningen av den nye Konvensjonen som forbyr klaseammunisjon, og nødvendigheten av sterk oppslutning om Konvensjonen.

Norge inviterer derfor alle FNs medlemsland til undertegning av Konvensjonen i Oslo i 3. desember, sier utenriksminister Støre.  

Norge vil som en del av sin humanitære innsats i Georgia bidra til å fjerne blindgjengere og hjelpe ofre for klaseammunisjon.