Historisk arkiv

Rekordhøye investeringer i fattige land

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Priv. til red.

En ny rapport fra FNs organisasjon for handel og utvikling (UNCTAD) viser at utenlandske investeringer vokste med 30 prosent på verdensbasis i fjor. De fleste regioner opplevde større investeringer enn før.

Aldri før har utenlandske investeringer i utviklingsland vært så høye. Men urolighetene i verdensøkonomien kan påvirke fremtidige investeringer.

En ny rapport fra FNs organisasjon for handel og utvikling (UNCTAD) viser at utenlandske investeringer vokste med 30 prosent på verdensbasis i fjor.  De fleste regioner opplevde større investeringer enn før.

- Det er bra at det er store investeringer, også i Afrika. Utfordringa nå er at pengene ofte investeres i noen få land og innenfor noen få felt. Norge jobber for at flere land skal tiltrekke seg investeringer for å skape økonomisk vekst og utvikling, sier statssekretær Håkon A. Gulbrandsen.

UNCTAD forventer at urolighetene i verdensøkonomien vil påvirke investeringsviljen og -kapasiten til multinasjonale selskaper de neste årene. I mange fattige land er det et enormt finansieringsbehov, og Norge arbeider aktivt for å få næringslivet involvert i utviklingssamarbeidet.

Rapporten fra UNCTAD viser at gode institusjoner og rammevilkår er viktige for å tiltrekke seg utenlandske investeringer. Den peker også på et nytt fenomen, der blant annet statlige investeringsfond vokser fram som direkte investorer for å bygge veier og annen infrastruktur.

World Investment Report 2008: Transational Corporations and the Infrastructure Challenge legges frem onsdag.

Tid: Onsdag 24. september, kl. 11.00
Sted: Norads auditorium, Ruseløkkveien 26.

Pressekontakt: Ragnhild H. Simenstad (UD), mobil: 917 17 459.