Historisk arkiv

Norge tar sterk avstand fra planlagte henrettelser i Iran

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Norge ber Iran stoppe i tide og ikke gjennomføre de planlagte henrettelsene. - Norge er motstander av alle former for dødsstraff. Det er sterkt beklagelig at Iran ser ut til å planlegge å henrette ti personer i morgen, sier utenriksminister Støre.

- Vi ber Iran stoppe i tide og ikke gjennomføre nye henrettelser i morgen, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre. - Norge er motstander av alle former for dødsstraff. Det er sterkt beklagelig at Iran ser ut til å planlegge å henretteti personer i morgen, sier utenriksministeren. 

Norge arbeider mot dødsstraff, både i internasjonale organer og gjennom aktivt samarbeid med menneskerettighetsorganisasjoner og likesinnede land. Vi tar jevnlig opp bruk av dødsstraff på prinsipielt grunnlag med land der dette praktiseres. Vi retter et spesielt fokus på enkeltsaker når vi er kjent med at dødsstraff planlegges fullbyrdet på en særlig inhuman måte, eller overfor mindreårige, gravide eller strafferettslig utilregnelige personer. I slike tilfeller anser Norge dødsstraff som et brudd på folkeretten.  

- Det har vært flere slike saker i Iran. Vi instruerer da vår ambassade i Teheran til å få bekreftet hvem som planlegges henrettet. I dette tilfellet finner vi det nødvendig å reagere både på omfanget og at henrettelsene planlegges gjennomført i en høytid utenfor store deler av verdens oppmerksomhet, sier utenriksminister Støre. 

I forrige uke sluttet Norge seg til en uttalelse i EU om massehenrettelser i Evin-fengslet i Teheran den 26. november og andre omfattende brudd på menneskerettighetene i Iran den senere tid. 

Regjeringen er generelt bekymret for menneskerettssituasjonen i Iran. For to dager siden stengte iranske myndigheter menneskerettighetssenteret ”Center for Defence of Human Rights” i Teheran. Kontoret ble opprettet og ledes av den iranske advokaten og menneskerettighetsforsvareren Shirin Ebadi, som ble tildelt Nobels fredspris i 2003.

- Norge har senest i dag hatt kontakt med det franske EU-formannskapet om stengingen av Ebadis menneskerettssenter i Teheran, og vi vil følge situasjonen for Shirin Ebadi og andre menneskerettighetsforkjempere i Iran i tiden som kommer, sier Støre.