Historisk arkiv

Gir 15 millioner kroner i matkrisehjelp til Malawi

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Norge gir et av verdens fattigste land 15 millioner kroner som hjelp til å håndtere en tredobling i gjødselsprisene. Det offentliggjorde statssekretær Håkon A. Gulbrandsen under sitt besøk i Malawi.

- Den voldsomme økninga i matpriser verden over har rammet fattige i Malawi hardt. Malawiske bønder trenger støtte, sier statssekretær Gulbrandsen som er glad Norge kan bidra. Foto:UDMalawiske bønder trenger støtte for å kunne fortsette å dyrke jorda. Jeg er glad for at vi nå kan bidra med opp til 15 millioner kroner til gjødsel og såkorn, sier statssekretær Håkon A. Gulbrandsen. 

Malawi ligger midt i Afrika og er verdens 12. fattigste land. Økonomien i landet er helt avhengig av jordbruk for å mette de 13,2 millioner innbyggerne. I fjor var den totale norske bistanden til Malawi 321 millioner kroner.  

Under sitt besøk undertegnet statssekretær Gulbrandsen en avtale med finansminister Goodall Gondwe om å forlenge samarbeidet i fire nye år. Samarbeidet med Malawi skal handle om godt styresett og demokrati, kampen mot hiv og aids, miljø og bærekraftig utvikling samt å gi kvinner bedre levekår. 

Gulbrandsen besøkte blant annet et norskstøttet prosjekt, der tre norske sykehus sender helsearbeidere til fødeavdelingen for de fattigste på Bwaila sykehus.

- Den norske jordmora fra Ullevål tar i mot så mange som åtte barn på ei vakt, og hun jobber under forhold som ligner en krigssone. Hun redder liv hver dag, sier han. 

Under sitt offisielle besøk i Malawi har Gulbrandsen også tatt opp menneskerettigheter, forvaltning av naturressurser og arbeidet mot korrupsjon.

Pressekontakt: Ragnhild H. Simenstad, mobil: 917 17 459 (med på reisen).