Historisk arkiv

Norge og Europarådet oppretter Menneskerettighetsfond

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Utenriksminister Jonas Gahr Støre og Europarådets generalsekretær Terry Davis undertegnet idag en avtale om opprettelse av et Menneskerettighetsfond (Human Rights Trust Fund) i regi av Europarådet og Europarådets utviklingsbank.

Bakgrunnen er et ønske om å avhjelpe de store vanskeligheter Den europeiske menneskerettighetsdomstol i Strasbourg nå har som følge av svært stor saksmengde. Saksmengden har økt betydelig som følge av nye medlemsland de siste årene.

- Det er viktig for regjeringen å bidra til at Europas viktigste menneskerettsinstrumenter - Den europeiske menneskerettskonvensjon og Domstolen i Strasbourg - er livskraftige og effektive i hele Europa, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre og Europarådets generalsekretær Terry Davis. Foto: Pierre de Brisis, UD.

Norge bidrar med ca. 8 millioner kroner i startkapital til fondet, og vil arbeide for at flere land slutter seg til fondet og skyter inn midler. Det tas sikte på at de første prosjektene vil være igang i år.

- Den europeiske menneskerettighetsdomstol er avgjørende for styrkingen av menneskerettigheter i Europa. Det er positivt at flere land nå deltar i Europarådet og har sluttet seg til Den europeiske menneskerettighetskonvensjon. For Norge er det en hovedprioritet å sikre at domstolen fungerer, og at menneskerettighetene styrkes også i de nye medlemslandene, sier utenriksministeren.

Fondet vil støtte nasjonale tiltak i medlemslandene for mer effektiv gjennomføring av Den europeiske menneskerettskonvensjon. Fondet vil støtte tiltak som bidrar til Domstolens effektivitet, herunder tiltak for å bedre rettsvesenet i medlemslandene.

- Gjennomføringen av den europeiske menneskerettighetskonvensjonen forutsetter et solid og effektivt rettssystem på nasjonalt plan. Dersom et slikt ikke finnes, kan de rettigheter som konvensjonen er ment å beskytte, ikke sikres. Denne avtalen er et uttrykk for Norges uttalte vilje til å fremme menneskerettighetene i Europa, og er et eksempel til etterfølgelse og en oppfordring til andre land om snarlig å slutte seg til dette initiativet for å styrke de rettigheter som er fastsatt i konvensjonen, sier Europarådets generalsekretær Terry Davis.