Historisk arkiv

Norge fordømmer angrep mot Khartoum

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

- Norge fordømmer angrepet mot Sudans hovedstad Khartoum. Disse kamphandlingene viser behovet for forsterket innsats fra FN, AU, det internasjonale samfunn og partene i Darfur-konflikten for å finne en politisk løsning på konfliktene i Darfur, sier utenriksminister Støre.

- Norge fordømmer angrepet mot Sudans hovedstad Khartoum av opprørsgruppen Justice and Equality Movement. Disse kamphandlingene viser behovet for forsterket innsats fra FN, AU, det internasjonale samfunn og partene i Darfur-konflikten for å finne en politisk løsning på konfliktene i Darfur, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Opprørsbevegelsen Justice and Equality Movement (JEM) har de siste dagene flyttet styrker fra Darfur og rykket nærmere Sudans hovedstad Khartoum. I går ettermiddag og natt til i dag nådde kampene mellom JEM og regjeringshæren helt inn til bydelen Omdurman i utkanten av Khartoum. Det er rapportert om drepte og skadde. JEM har erklært at de nå har en nasjonal agenda for sin kamp.

Norske myndigheter støtter både FNs og EUs klare fordømmelse av JEMs militæraksjoner som også rammer mange uskyldige sivile.

- Jeg vil oppfordre alle parter til å vise tilbakeholdenhet i denne situasjonen. Bare en politisk løsning kan legge grunnlag for varig fred i Darfur. Det er viktig at den felles FN/AU-styrken i Darfur snarest utplasseres med full tyngde kombinert. Det må unngås at slike aksjoner skader forsøkene på å få til en politisk løsning, sier Støre.

Norge arrangerte tidligere i uke en stor giverlandskonferanse for Sudan hvor også situasjonen i Darfur sto på dagsordenen.

- Konferansen understreket behovet for en samlet internasjonal innsats for å skape fred i hele Sudan. Situasjonen i Sudan er nå meget alvorlig. Bare politisk dialog kan endre på dette. Både myndighetene i Sudan og opprørsbevegelsene må innse at fortsatt militær kamp er en blindvei, sier utenriksminister Støre.