Historisk arkiv

Bilateral visumavtale med Russland trer i kraft

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

En avtale mellom Norge og Russland om lettelser i utstedelsen av visa trådte i kraft 1. desember 2008.

Avtale mellom Norge og Russland om lettelser i utstedelsen av visa trer i kraft 1. desember 2008.  

Avtalen vil bidra til å forenkle reisevirksomhet og kontakt mellom Norge og Russland, samtidig som den er ment å bekjempe ulovlig innvandring.  

- Jeg er glad for at denne avtalen nå endelig trer i kraft. Dette har stor betydning for de som bor og reiser mye i området, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre. 

Visumavtalen innebærer at prosedyrene for utstedelse av visa forenkles. En rekke kategorier reisende fritas helt fra å betale gebyr og øvrige søkere vil få en betydelig reduksjon i gebyret sammenlignet med ordinære Schengen-visa. Videre åpnes det for å utstede flerinnreisevisum med gyldighet på inntil fem år til ulike kategorier reisende på nærmere fastsatte vilkår. Innehavere av diplomatpass unntas fra visumplikt for opphold inntil 90 dager. 

- Dette er en viktig etappe på veien mot lettere grensepassering mellom Norge og Russland. Vi arbeider videre med mål om ytterligere forbedringer, sier utenriksministeren.  

Avtalen samsvarer med tilsvarende avtale som er inngått mellom Russland og EU, og som formelt trådte i kraft 1. juni 2007. Avtalen bidrar således til en felles praksis mellom Schengen-landene.