Historisk arkiv

– Uholdbart at fattige ikke er beskyttet av lov og rett

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

– Verden kan ikke lenger godta at fire milliarder mennesker ikke er beskyttet av lov og rett, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim. Nå har en internasjonal kommisjon for fattiges adgang til lov og rett lagt fram sine anbefalinger.

Kommisjonen startet sitt arbeid i 2005 etter initiativ fra blant annet Norge, og har vært ledet av Madeleine Albright og Hernando de Soto. Tidligere utviklingsminister Hilde Frafjord Johnson er blant kommisjonens 24 medlemmer. Kommisjonen anbefaler en rekke tiltak for å styrke særlig fattiges rett til eiendom, arbeiderrettigheter og rett til å drive forretning.

– Dette er rettigheter som vi i rike deler av verden tar for gitt. Uten eiendomsrett er det for eksempel vanskelig å skaffe seg lån. Du risikerer at det du eier blir tatt fra deg uten videre. Dersom bønder i fattige land eide jorda de dyrker, ville dette betydd veldig mye for matproduksjonen. Viljen og muligheten til å investere ville være langt større. Derfor er slike rettigheter så viktig for den økonomiske utviklingen i fattige land, sier Solheim.

Den uformelle økonomien øker dramatisk i fattige land, ifølge kommisjonen. Over 70 prosent av arbeiderne i utviklingsland jobber i virksomhet som ikke kontrolleres av det offentlige.

Norge har i arbeidet med rapporten lagt særlig vekt på kvinners og urfolks rettigheter. Norge har også vært opptatt av løsninger der kollektiv rett og bruksrett kan være en brekkstang for fattige til å få adgang til kreditt og offentlige tjenester.

Kommisjonen er blitt kritisert, særlig i norske miljøer, for å basere seg på en altfor enkel teori om at eiendomsrett er nøkkelen til økonomisk framgang og velstand.

– Verken kommisjonen eller medlemmene har noen gang hevdet dette. Men rapporten som nå foreligger viser med all tydelighet hvor vanskelig dette kan være. Man må gå sakte fram og basere seg på lokal kunnskap for å lykkes, sier Solheim.

Mer informasjon om kommisjonens arbeid finnes på UNDPs nettside.

Pressekontakter:
Informasjonsrådgiver Wera Helstrøm, tlf. 99 40 93 23.
Ambassadør/seniorrådgiver Mona E. Brøther, tlf. 93 44 09 41.