Historisk arkiv

Bilaterale avtaler med Ukraina om visa og tilbaketaking

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Avtaler mellom Norge og Ukraina om lettelser i utstedelsen av visa og om tilbaketaking ble undertegnet i Oslo 13. februar 2008.

Avtaler mellom Norge og Ukraina om lettelser i utstedelsen av visa og om tilbaketaking ble undertegnet i Oslo 13. februar 2008.

Avtalene vil bidra til å forenkle reisevirksomhet og kontakt mellom Norge og Ukraina, samtidig som de er ment å bekjempe ulovlig innvandring.

Visumavtalen innebærer at prosedyrene for utstedelse av visa forenkles. En rekke kategorier reisende fritas helt fra å betale gebyr og øvrige søkergrupper vil få en betydelig reduksjon i gebyret sammenlignet med ordinære Schengen-visa. Videre åpnes det for å utstede flerinnreisevisum med gyldighet på inntil 5 år til ulike kategorier reisende på nærmere fastsatte vilkår. Innehavere av diplomatpass unntas fra visumplikt for opphold inntil 90 dager.

Tilbaketakelsesavtale vil forenkle og effektivisere arbeidet med å sende tilbake personer som ikke (lenger) har lovlig opphold i Norge, og sikre at dette skjer på en verdig måte.

Avtalene samsvarer med tilsvarende avtaler som er inngått mellom Ukraina og EU, og som formelt trer i kraft 1. mars 2008. Avtalene bidrar således til en felles praksis mellom Schengen-landene. Avtalene mellom Norge og Ukraina må ratifiseres på ukrainsk side før de kan tre i kraft.