Historisk arkiv

- Positivt at spillereglene følges i Afghanistan

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Den afghanske valgkommisjonen har kunngjort at det i henhold til den afghanske valgloven skal avholdes annen valgomgang i presidentvalget fordi ingen av kandidatene oppnådde over 50 prosent etter første valgrunde.

Den afghanske valgkommisjonen kunngjorde i dag at det i henhold til den afghanske valgloven skal avholdes annen valgomgang i presidentvalget fordi ingen av kandidatene oppnådde over 50 prosent etter første valgrunde.

- Med dette bekrefter den afghanske valgkommisjonen og president Karzai at de følger egne politiske spilleregler. Dette er viktig for å sikre legitimitet til Afghanistans neste regjering, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Valgkommisjonen har dermed fulgt opp erklæringen fra valgklagekommisjonen i går, som konkluderte med at omfattende valgfusk hadde funnet sted. President Karzai har sagt at en ny valgomgang kan holdes allerede i begynnelsen av november.

Utenriksministeren berømmer det arbeidet som har blitt utført av valgklagekommisjonen.

- Omfanget av valgfusk er beklagelig. Samtidig er jeg fornøyd med at valgklagekommisjonen har tatt så grundig tak i disse spørsmålene under svært vanskelige omstendigheter. FNs klare støtte til kommisjonens arbeid og konklusjoner, har vært viktig, sier Støre.

- Vårt militære og sivile bidrag forutsetter at Afghanistans regjering har tilstrekkelig legitimitet. Respekt for valgkommisjonens konklusjoner gir håp om at denne legitimiteten kan sikres, sier Jonas Gahr Støre

- Dagens kunngjøring er av stor betydning i arbeidet for å sikre politisk stabilitet, sikkerhet og økonomisk utvikling for den afghanske befolkningen. Norge vil fortsatt bidra til dette arbeidet i tett samarbeid med den neste afghanske presidenten og hans regjering, og sammen med FN, NATO og andre samarbeidspartnere, sier utenriksministeren.