Historisk arkiv

Etablering av palestinsk stat ønskes velkommen av giverlandsgruppen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Giverlandsgruppen for palestinerne (AHLC) ønsker velkommen det nye palestinske regjeringsprogrammet som har som mål å opprette en palestinsk stat i løpet av to år.

Giverlandsgruppen for palestinerne (AHLC) ønsker det nye palestinske regjeringsprogrammet som har som mål å opprette en palestinsk stat i løpet av to år velkommen. Denne planen vil bli en viktig plattform for koordinering av giverlandenes bistand med sikte på bærekraftig økonomisk utvikling og bygging av palestinske statsinstitusjoner. 

AHLC-møtet fant sted i New York parallelt med gårsdagens møter mellom USAs president Obama, hans palestinske motpart og Israels statsminister. 

– AHLCs oppgave er direkte knyttet til målet om å sluttføre fredsprosessen ved å støtte opp under arbeidet for en varig tostatsløsning, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre. 

Under møtet ble det rapportert om framgang i den økonomiske situasjonen på Vestbredden som resultat av store bistandsoverføringer, palestinske myndigheters politiske reformer og israelske skritt for å lette stengningsregimet i de israelsk-okkuperte områdene. 

Utenriksministeren understreket behovet for å utvide og sette fart i de israelske tiltakene, og henstilte om åpning av grenseovergangene til Gaza.  

– Dersom Gaza overlates til seg selv og vi lar være å iverksette nødvendige tiltak for befolkningen i Gaza, vil de eneste lokale vekstnæringene forbli tunnelsmugling og militant radikalisering, sier Støre.