Historisk arkiv

Støre lanserer støtte til forskning på arktisk reiseliv i Alta

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Utenriksminister Jonas Gahr Støre lanserte 2. september 2009 en ny lærestol for arktisk reiseliv ved Høgskolen i Finnmark, Alta. – Styrking av reiselivet i regionen er en av flere viktige byggesteiner i nordområdestrategien, sier Støre.

I dag lanserer utenriksminister Jonas Gahr Støre en ny lærestol for arktisk reiseliv ved Høgskolen i Finnmark, Alta. – Styrking av reiselivet i regionen er en av flere viktige byggesteiner i nordområdestrategien, sier Støre. 

I mars i år la regjeringen fram ”Nye byggesteiner i nord” som representerte neste trinn i nordområdestrategien. I rapporten heter det at regjeringen vil samle og styrke utdannings- og forskningstilbudet i nordområdene innenfor feltet arktisk reiseliv.  Derfor har regjeringen nå bevilget fem millioner kroner over tre år til å støtte en lærestol på arktisk reiseliv i Alta. Bevilgningen skal gå til utveksling av forskere på tvers av relevante fagmiljøer i Norge og utlandet, og til å stimulere til forsking på nye områder. Lærestolen ved Høgskolen i Finnmark skal bidra til en styrking av fagmiljøet ved høgskolen, til en konsolidering av den samlede reiselivskompetansen i de nordlige fylker, og stimulere til forsterket internasjonal faglig utvikling og samarbeid på feltet.  

- Vi ønsker at pengene vi bevilger også skal stimulere private reiselivsaktører til å bidra med midler, sier utenriksminister Støre og peker spesielt på viktigheten av at det nylig etablerte fylkesovergripende reiselivsselskapet NordNorsk Reiseliv as trekkes med.

Høgskolen i Finnmark, i samarbeid med fagmiljøene i Nordland og Troms, vil være det sentrale knutepunktet i utviklingen av høyere utdanning innen reiseliv i nordområdene. Satsingen imøtekommer også reiselivsbransjens ønsker om mer ressurser til forskning for reiselivet.

- Vi håper satsingen vil stimulere til enda tettere regionalt samarbeid i Norge og med internasjonale utdannings- og forskningsinstitusjoner, sier utenriksministeren.

Støre offentliggjorde også at Utenriksdepartementet vil støtte Arktisk universitet med 250.000 kroner for å utarbeide et studieopplegg i nordområdepolitikk og samfunnsutvikling i nord.

- Begge disse bevilgningene er eksempler på at Barents 2020-midlene stimulerer til viktige satsninger i Nord, sier utenriksministeren.