Historisk arkiv

Solheim og Johansen besøker Zimbabwe og Sør-Afrika

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Priv. til red.

Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim og statssekretær Raymond Johansen besøker Zimbabwe og Sør-Afrika i mars. Det blir det første besøket på politisk nivå til Zimbabwe på åtte år.

Formålet med besøket er å vurdere utviklingen i landet samt starte en dialog med den nye regjeringen om veien framover. Den nye samlingsregjeringen i Zimbabwe har behov for omfattende bistand fra utlandet til å kunne gjenoppbygge landet etter år med vanstyre. Norge er sammen med andre givere positive til etableringen av den nye samlingsregjeringen. For at Norge skal gjenoppta utviklingssamarbeid med landet, er imidlertid forutsetningen at utviklingen går i riktig retning, både med hensyn til respekt for menneskerettigheter og fremlegging av en bærekraftig økonomisk politikk.  

I Sør-Afrika er Solheim og Johansen invitert til å delta på South African Peace Conference, som arrangeres i forbindelse med det norske fotballandslagets privatkamp mot Sør-Afrika. Kampen er årets Nelson Mandela Challenge. En rekke Nobels fredsprisvinnere vil være til stede.  

Besøket til Zimbabwe forutsetter at utviklingen går i riktig retning og at det praktisk lar seg gjennomføre. 

Journalister som ønsker å delta på reisen eller vil ha mer informasjon kan kontakte informasjonsrådgiver Ragnhild H. Simenstad så raskt som mulig på e-post rhs@mfa.no  eller mobil 917 17 459.

Utenriksdepartementet lyser ut pressestipend i forbindelse med denne reisen.