Historisk arkiv

Støre fordømmer angrep på FN-bygning og sykehus

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Hovedkvarteret til FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger i Gaza sto torsdag formiddag i brann etter å ha blitt truffet av granater fra israelske militære styrker. Palestinsk Røde Halvmånes sykehus ble også rammet. - Vi fordømmer disse handlingene på det sterkeste, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Hovedkvarteret til FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger (UNRWA) i Gaza sto torsdag formiddag i brann etter å ha blitt truffet av granater fra israelske militære styrker. Al Quds-sykehuset som drives av Palestinske Røde Halvmåne ble også rammet. - Vi fordømmer disse handlingene på det sterkeste, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Mange hundre palestinere har de siste dagene søkt tilflukt i UNRWA-hovedkvarteret. Området huser også UNRWA sitt hovedlager for nødhjelpsmidler, og all distribusjon av mat og medisiner til sivilbefolkningen er innstilt.

- Dette skjer på tross av Israels forsikringer om at FNs bygninger, kjøretøyer og personell skal beskyttes. UNRWA er selve livslinjen til den palestinske flyktningebefolkningen, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.  

UNRWAs generalkommissær Karen Koning AbuZayd møtte utenriksminister Støre i Oslo denne uken og orienterte om de svært vanskelige arbeidsforholdene i Gaza for humanitære organisasjoner. 

- Israel har under folkeretten en ufravikelig plikt til å beskytte humanitære organisasjoner og hjelpepersonell. En våpenstillstand må på plass og det må umiddelbart opprettes humanitære korridorer slik at hjelpen når frem til en palestinsk befolkning i stadig større nød. Angrep som det i dag er helt uakseptabelt og i strid med internasjonal humanitærrett, sier Støre.

Utenriksminister Støre møter kvartettens spesialutsending Tony Blair og Frankrikes utenriksminister Bernard Kouchner i Paris torsdag kveld for videre samtaler.