Historisk arkiv

Skjør våpenstillstand i Gaza

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

- Norge er tilfreds med at voldshandlingene i Gaza har opphørt ved at de stridende partene har erklært ensidige våpenhviler. Det er nå viktig at Israel trekker ut sine styrker fra Gaza og gir umiddelbar og full adgang for humanitær bistand til den krigsherjede sivilbefolkningen, sier utenriksminister Støre.

- Norge er tilfreds med at voldshandlingene i Gaza har opphørt ved at de stridende partene har erklært ensidige våpenhviler. Det er nå viktig at Israel trekker ut sine styrker fra Gaza og gir umiddelbar og full adgang for humanitær bistand til den krigsherjede sivilbefolkningen. Det er også avgjørende at Hamas ikke utsetter sivilbefolkningen i Israel for nye rakettangrep, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

- Vi står overfor en svært skjør våpenstillstand. Bare en varig og robust våpenhvile kan forhindre nye voldshandlinger og legge grunnlaget for en politisk løsning. Det er nå av stor betydning at FN, Midtøsten-kvartetten for øvrig og andre sentrale aktører legger full tyngde bak dette arbeidet, sier Støre.

- Krigen i Gaza har tydelig vist at denne konflikten ikke kan løses med våpen, men kun med politiske virkemidler. En politisk løsning vil også kreve at de palestinske fraksjonene klarer å samle seg om å videreføre forhandlingene med Israel. Norge støtter president Abbas bestrebelser for å få dette til, og legger vekt på at alle fraksjoner må trekkes med i forsoningsprosessen, sier utenriksministeren. Han viser til at president Abbas åpner for nye valg som en del av forsoningsprosessen.

- Vi må ikke tape det langsiktige målet av syne; å få en en slutt på okkupasjonen og dannelse av en selvstendig palestinsk stat side om side med Israel, sier Støre.

- Bildene og rapportene som nå kommer fra Gaza viser at det vil være et enormt behov for humanitær bistand til Gaza i tiden framover, noe Norge som leder av giverlandsgruppen for palestinerne (AHLC) vil følge opp. Norge vil som leder av AHLC gi støtte til en giverkonferanse for Gaza, som blant annet er fremmet av Egypt. Vi vil også snarlig kalle inn til møte i giverlandsgruppen for å samordne giverinnsatsen med de palestinske selvstyremyndighetene. Norge hilser velkommen de løfter om bidrag til innsats i Gaza som allerede er kommet fra land i regionen. For å sikre internasjonal oppslutning om det langsiktige gjenoppbyggingsarbeidet er det avgjørende at vi får en slutt på voldsbruken, sier utenriksministeren.