Historisk arkiv

Hilser velkommen normalisering mellom Armenia og Tyrkia

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

– Jeg hilser velkommen prinsippenigheten mellom Armenia og Tyrkia om å opprette diplomatiske forbindelser og normalisere forholdet, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre i en kommentar til at Tyrkias og Armenias utenriksministre er blitt enige om opprettelse av diplomatiske forbindelser og normalisering av forholdet mellom de to landene.

– Dette dreier seg om et naboforhold med en lang og vanskelig historie. Det er et viktig skritt som nå tas på veien mot et normalt forhold mellom de to landene.

Foruten protokollene som nå er undertegnet, er det enighet om en plan for hvordan prinsippenigheten skal følges opp gjennom praktiske tiltak. Den stengte grensen skal åpnes og det skal nedsettes en felles arbeidsgruppe som skal studere historiske sider ved forholdet mellom de to nasjonene. Neste skritt er ratifikasjon av dokumentene i de to lands nasjonalforsamlinger.

– Dette er et eksempel på at modige ledere er i stand til å gå foran og skjære gjennom gamle motsetninger og mistillit. Jeg appellerer til begge lands folkevalgte om å vise like stort mot og klokskap, slik at denne prinsippenigheten så snart som mulig kan omsettes i praktisk politikk til beste for begge land og folk og for regionen som helhet. Samtidig er det viktig at denne enigheten også kan bidra til fredelige løsninger på andre utestående konflikter i regionen, sier utenriksministeren.