Historisk arkiv

Humanitær bistand til Pakistan økes med 65 millioner kroner

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Kamper mellom militante opprørsstyrker og den pakistanske hæren har pågått i flere måneder. Antallet internt fordrevne i nordvest Pakistan har nå nådd 1,9 millioner mennesker. FN har bedt medlemslandene om å øke sin humanitære støtte til Pakistan. Norge øker derfor støtten til Pakistan til totalt 137 millioner kroner.

Kamper mellom militante opprørsstyrker og den pakistanske hæren har pågått i flere måneder. Antallet internt fordrevne i nordvest Pakistan har nå nådd 1,9 millioner mennesker. FN har bedt medlemslandene om å øke sin humanitære støtte til Pakistan. Norge øker derfor støtten til Pakistan til totalt 137 millioner kroner. I tillegg har Norge bidratt gjennom FNs sentrale nødhjelps fond (CERF) til Pakistan med omtrent 17 millioner siden september 2008.

- Den humanitære situasjonen i Pakistan er fremdeles meget alvorlig. Kamphandlingene pågår fremdeles og sprer seg til nye områder. Ekstrem varme og en ventet regntid gjør situasjonen for de intern fordrevne svært vanskelig. Norge bidrar derfor med nødvendig humanitær støtte innen sektorene helse, utdanning, vann og sanitære tiltak, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Den norske støtten vil i denne omgang i hovedsak kanaliseres gjennom FN. Tidligere norske bidrag har også gått gjennom Den internasjonale Røde Kors komiteen(ICRC) og frivillige organisasjoner.

Kampene er fortsatt intense og de humanitære organisasjonene har fremdeles ikke full tilgang til de sivile og nødlidende. Det lite tilgjengelig informasjon om situasjonen til de sivile inne i kampområdene.

- Beskyttelsen av de sivile må styrkes i den pågående konflikten. Kvinner og barn er spesielt sårbare. Partene må ta nødvendige grep for å skåne sivilbefolkingen fra kamphandlingene og sikre respekten for internasjonal humanitærrett, sier Støre.