Historisk arkiv

Norge protesterer mot ny henrettelse i Iran

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Norge protesterer mot den planlagte henrettelsen av Safer Angoti 21. oktober. - Norge er motstander av alle former for dødsstraff og vi ber Iran om ikke å gjennomføre henrettelsen av Angoti, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Norge protesterer mot den planlagte henrettelsen av Safer Angoti i morgen 21. oktober. - Norge er motstander av alle former for dødsstraff og vi ber Iran om ikke å gjennomføre henrettelsen av Angoti, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

- Det er sterkt beklagelig at Iran henretter mindreårige og personer som er dømt for forbrytelser begått som mindreårige, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.
Det har i den siste tiden vært liknende tilfeller. Søndag 11. oktober ble Behnoud Shoajee henrettet, til tross for gjentatte norske og internasjonale protester.

- Vi er meget bekymret over situasjonen til Angoti. Vi innkalte derfor den iranske chargé d’affaires i forrige uke for å uttrykke vår bekymring og ba om at henrettelsen ikke blir gjennomført. Norge har også vært i kontakt med det svenske EU-formannskapet og sluttet seg i forrige uke til en uttalelse i EU som tok opp Angotis situasjon, sier Støre.

Norge arbeider mot dødsstraff, både i internasjonale organer og gjennom aktivt samarbeid med menneskerettighetsorganisasjoner og likesinnede land. Norge tar også jevnlig opp bruk av dødsstraff på prinsipielt grunnlag med land der dette praktiseres. I tillegg retter Norge spesielt fokus på enkeltsaker når man er kjent med at dødsstraff planlegges fullbyrdet på en særlig inhuman måte, eller overfor mindreårige, gravide eller strafferettslig utilregnelige personer. I slike tilfeller anser Norge dødsstraff som et brudd på folkeretten. 

-Vi vil fortsette å følge menneskerettighetssituasjonen i Iran i tiden som kommer, sier Støre.