Historisk arkiv

Norge fordømmer arrestasjoner og henrettelser i Iran

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Utenriksdepartementet har innkalt den iranske Chargé d’Affaires i Norge og uttrykte bekymring for menneskerettighetssituasjonen i Iran. – Myndighetene i Iran respekterer ikke grunnleggende menneskerettigheter, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Utenriksdepartementet innkalte i dag den iranske Chargé d’Affaires i Norge og uttrykte bekymring for menneskerettighetssituasjonen i Iran.

– Myndighetene i Iran respekterer ikke grunnleggende menneskerettigheter. Norge protesterer mot de politisk motiverte arrestasjonene, og spesielt reagerer vi på at lokalt ansatte ved den britiske ambassaden i Teheran har blitt fengslet, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Norge fordømmer arrestasjonene av medlemmer av opposisjonen, journalister, menneskerettighetsforkjempere og fredelige demonstranter og betegner situasjonen til de mange iranere som er fengslet i etterkant av valget som svært bekymringsfull.

– Iranske myndigheter oppfordres til umiddelbart å stanse politiske arrestasjoner og løslate de som er urettmessig fengslet, sier utenriksminister Støre.
 
Norge fordømmer også henrettelsen av 20 personer som fant sted 4. juli. Norge arbeider mot dødsstraff, både i internasjonale organer og gjennom aktivt samarbeid med menneskerettighetsorganisasjoner og likesinnede land.

– Vi tar jevnlig opp bruk av dødsstraff på prinsipielt grunnlag med land der dette praktiseres, sier utenriksminister Støre.

Norge har også tatt opp sin bekymring for situasjonen til Baha’i-samfunnet i Iran og spesielt den forestående rettssaken mot syv Baha’i-ledere som har vært fengslet i ett år uten rimelig tiltale.

– Jeg oppfordrer iranske myndigheter til å respektere religions- og trosfriheten for alle minoriteter i Iran, sier utenriksminister Støre.