Historisk arkiv

Støre: - Norge støtter fornybar energi

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Regjeringen har i dag besluttet at Norge skal slutte seg til det nye internasjonale byrået for fornybar energi (IRENA - International Renewable Energy Agency). Formålet med IRENA er å fremme bruk av fornybar energi internasjonalt, særlig i utviklingsland.

- Regjeringen ønsker å bidra til å fremme bruken av fornybar energi, noe som vil være helt avgjørende dersom vi skal klare å redusere utslippene av klimagasser. Opprettelsen av IRENA gir et positivt signal før klimatoppmøtet i København senere i år. Det er Norges ambisjon at IRENA skal bli en effektiv og målrettet organisasjon for fornybar energi, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

IRENA er åpen for alle FNs medlemsland.

Følgende energikilder er omfattet av samarbeidet: Bioenergi, geotermisk energi, vannkraft, havenergi fra bl.a. tidevann, bølge- og havvarme, sol og vindenergi. Ingen andre internasjonale organisasjoner har fremme av fornybar energi som sitt eneste formål.

Miljøverndepartementet, Olje- og energidepartementet og Utenriksdepartementet samarbeider om norsk deltakelse i IRENA. Statssekretær i Olje- og energidepartementet, Robin Martin Kåss, vil undertegne avtalen på vegne av Norge i Bonn 26. januar.