Historisk arkiv

Utenriksministeren gratulerer Jagland med europeisk toppjobb

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Stortingspresident Thorbjørn Jagland er valgt til ny generalsekretær i Europarådet i konkurranse med den polske senator Wlodzimierz Cimoszewicz. - På vegne av regjeringen ønsker jeg å gratulere Jagland, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Stortingspresident Thorbjørn Jagland ble i dag valgt til ny generalsekretær i Europarådet i konkurranse med den polske senator Wlodzimierz Cimoszewicz. - På vegne av regjeringen ønsker jeg å gratulere Jagland. Det er viktig at en nordmann får denne internasjonale toppstillingen. Det viser at Jagland og Norge har tillit i Europarådets medlemsland, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Thorbjørn Jagland. Foto: ArbeiderpartietJagland ble valgt av Europarådets parlamentarikerforsamling med 165 mot 80 stemmer for den neste femårsperioden. Norge har ikke innehatt generalsekretærstillingen i noen av de sentrale internasjonale organisasjonene, som FN, Nato, OSSE, Europarådet og WTO, siden Trygve Lies periode som FNs første generalsekretær (1946-52).

- De 800 millioner innbyggerne i Europarådets 47 medlemsland trenger en sterk og effektiv organisasjon. De trenger en leder som kan gjøre organisasjonen mer synlig, bidra til fornyelse og styrke dens viktige rolle i den europeiske samarbeidsstrukturen, sier Støre.

- Thorbjørn Jagland går til en svært krevende oppgave, men jeg er overbevist om at han vil fylle denne rollen på en utmerket måte. Han kommer til å yte viktige bidrag til arbeidet for menneskerettigheter, demokrati og rettsstaten i hele Europa. Norge legger stor vekt på samarbeidet i Europarådet, og regjeringen vil gi Jagland støtte i arbeidet som generalsekretær, sier utenriksministeren

- Valget er først og fremst Thorbjørn Jaglands egen seier. Han har nedlagt et enormt arbeid, og fremstår som en ledende europeisk politiker med kunnskaper om og visjoner for Europarådet. Samtidig vil jeg takke både Storting og regjering, embetsverk, utenriksstasjoner og andre som har gjort en meget viktig innsats for å fremme Norges kandidat, sier Støre.