Historisk arkiv

Norge gir 83 millioner til nødlidende i Pakistan

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Over en millioner mennesker er på flukt i nordvest Pakistan som følge av kamphandlingene mellom pakistansk Taliban og den pakistanske hæren. Behovet for humanitær bistand er stort og Norge øker derfor støtten til Pakistan med 83 millioner kroner.

- Situasjonen i Pakistan er en av de største utfordringene det internasjonale
samfunn står overfor i dag. Pakistanske myndigheter er engasjert i en omfattende kamp for å ta kontrollen over eget territorium. Både FN og pakistanske myndigheter har bedt om internasjonal hjelp til å skaffe blant annet mat, husly og beskyttelse til de nødlidende. Det er viktig å forhindre at Pakistan havner i en vedvarende humanitær krise som vil true stabiliteten i regionen, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Den norske støtten kanaliseres gjennom FN, Den Internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) og frivillige organisasjoner.

Hjelpeorganisasjonene sier det er vanskelig å komme inn i de rammede områdene på grunn av voldelige kamphandlinger og det finnes lite informasjon om hva som skjer inne i kampområdene.

- Pakistanske myndigheter og Taliban må gi de humanitære organisasjonene umiddelbar tilgang til konfliktområdene slik at de kan hjelpe de sårede og internt fordrevne. Partene må respektere den internasjonale humanitærretten og gjøre sitt ytterste for å unngå sivile tap, sier Støre.