Historisk arkiv

Fiskaa besøker Chile og Bolivia

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Priv. til red.

Statssekretær Ingrid Fiskaa besøker Chile og Bolivia 28. januar – 3. februar.

I Chiles hovedstad Santiago skal Fiskaa delta på møte i Leading Group on Innovative Financing for Development, som består av 59 land og mange organisasjoner som jobber for å finne nye måter å skaffe penger til utvikling på. På møtet i Santiago er tema blant annet kamp mot ulovlig kapitalflyt og skatteparadiser, samt initiativet for avgift på finanstransaksjoner. Formålet med avgiften er å få mer penger til utvikling i fattige land. Sammen med blant annet Frankrike, Storbritannia, Tyskland,  Japan og Brasil, sitter Norge i arbeidsgruppen som jobber med forslaget.

Chile har lenge hatt en stabil økonomisk utvikling. Nylig ble Chile invitert til å bli medlem i Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD). Forholdet mellom Norge og Chile er svært godt, og vi samarbeider blant annet innenfor næringsliv, fiskeri og ren energi. Tusenvis av chilenere flyktet til Norge etter militærkuppet i 1973.

I Bolivia var det presidentvalg og valg på nasjonalforsamling 6. desember. Sittende president Evo Morales vant med over 60 prosent av stemmene. Morales er den første presidenten i Bolivia med urfolksbakgrunn.

I Bolivia besøker statssekretæren blant annet landsbyer hvor norske organisasjoner bidrar i ulike prosjekter. I Bolivias hovedstad La Paz planlegges det for politiske samtaler i Utenriksdepartementet og Olje- og energidepartementet. Norge jobber sammen med Bolivia for å sikre en god og bærekraftig forvaltning av naturressurser gjennom  bistandsprogrammet Olje for utvikling (Ofu).

I forkant av reisen besøker Fiskaa Paris, der hun deltar på et møte i OECD. Der skal hun drøfte skattespørsmål i utviklingssammenheng i et møte med organisasjonens utviklingskomite (DAC) og skattekomite (FA).

Presse som ønsker å delta på reisen bør av hensyn til visumprosessen umiddelbart ta kontakt med informasjonssjef Trond Viken, e-post: trv@mfa.no, mobil 992 18 303.