Historisk arkiv

Nytt anrikningsanlegg for uran avdekket i Iran

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

- De siste meldinger om at Iran har bygget et nytt anrikningsanlegg er høyst urovekkende, uttaler utenriksminister Støre, etter at det i dag er blitt kjent at Iran har holdt et anrikingsanlegg for uran skjult for internasjonale atommyndigheter i flere år.

De siste meldinger om at Iran har bygget et nytt anrikningsanlegg er høyst urovekkende, uttaler utenriksminister Støre, etter at det i dag er blitt kjent at Iran har holdt et anrikingsanlegg for uran skjult for internasjonale atommyndigheter i flere år. Forholdet mellom Iran og det internasjonale samfunn er i dag preget av en tillitskrise, på bakgrunn av Irans manglende åpenhet om sitt atomprogram og manglende vilje til å rette seg etter pålegg fra IAEA og FNs sikkerhetsråd.

 - De siste meldinger om at Iran har bygget et nytt anrikningsanlegg er høyst urovekkende. Dette er i strid med Sikkerhetsrådets krav og viser med all tydelighet at Iran ikke har spilt med åpne kort, uttaler utenriksminister Støre.

USAs president Barack Obama, Frankrikes president Nicolas Sarkozy og statsminister Gordon Brown sto i dag sammen om en fordømmelse av Irans nye anrikingsanlegg på en pressekonferanse under G-20 møtet i Pittsburgh.

 - Den siste utviklingen viser også hvor avgjørende det er at Iran nå utviser full åpenhet om sine kjernefysiske anlegg og gir IAEA fullt innsyn. Uten slik åpenhet vil det ikke være mulig for Iran å få den nødvendige internasjonale tillit, slik at de kan gjøre bruk av sin rett til fredelig utnyttelse av atomkraft, som vi aldri har bestridt, sier utenriksminister Støre.

 - I går vedtok FNs Sikkerhetsråd en historisk resolusjon om nedrustning og ikke-spredning av atomvåpen. Usikkerheten om Irans hensikter vil dessverre kunne vanskeliggjøre arbeidet med å avskaffe atomvåpen. Dette er svært uheldig, fremholder utenriksministeren.

 - Vårt mål er å nå frem til en diplomatisk løsning. Det er viktig at det internasjonale samfunnet står samlet i det politiske presset på Iran, avslutter Støre.