Historisk arkiv

Norge bekrefter nye bidrag til FNs nødhjelpsfond

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Norge har på en høynivåkonferanse i New York bekreftet sitt nye bidrag til FNs humanitære nødhjelpsfond (CERF) på 325 millioner kroner. - Vi er glad for at Norge er i en posisjon som gjør at vi kan gi et betydelig bidrag for å hjelpe verdens nødlidende, sier utenriksministeren.

Norge bekreftet i dag på en høynivåkonferanse i New York sitt nye bidrag til FNs humanitære nødhjelpsfond (CERF) på 325 millioner kroner. - Vi er glad for at Norge er i en posisjon som gjør at vi kan gi et betydelig bidrag for å hjelpe verdens nødlidende, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

2010 var et spesielt år, med to ekstreme humanitære katastrofer. På Haiti mistet nesten en kvart million mennesker livet da jordskjelvet rammet. Store deler av hovedstaden og landets infrastruktur ble lagt i grus. Fortsatt lever over en million mennesker i flyktningleirer. På toppen av dette er landet nå rammet av kolera.

I Pakistan ble områder på størrelse med de britiske øyer lagt under vann, i den største flomkatastrofen i moderne tid. Mer enn 20 millioner mennesker er berørt. Mange av disse lever fortsatt i nød. I tillegg var 2010 preget av en rekke andre kriser, både natur- og menneskeskapte. Flere av disse blir sjelden omtalt i media.

- Mange kriser skjer i land med manglende ressurser og evne til å håndtere disse. De er avhengig av et fungerende internasjonalt humanitært nødhjelpsapparat, som raskt kan settes inn for å gi nødhjelp og redusere menneskelige lidelser. FN har en sentral koordineringsrolle og det internasjonale nødhjelpsfondet – CERF – er den viktigste felles finansieringsmekanismen for dette formålet, sier Støre.

Fondet ble etablert i 2006 og har siden den gang til sammen utbetalt mer enn USD 1,9 milliarder til humanitære kriser i 79 land. Så langt i 2010 i år har CERF utbetalt til sammen USD 260 millioner til akutte kriser i 34 land og 139 millioner til 17 land med mer langsiktige og ofte glemte kriser. Som følge av manglende internasjonal oppmerksomhet, sliter mange land med å få finansiert sine nødhjelpsbehov og CERF-midler brukes for å dekke de mest akutte behov.

- Tid er kritisk for å redde liv og redusere humanitære lidelser og CERF- mekanismen har vist seg som den mest effektive for å igangsette rask humanitær respons, sier utenriksminister Støre.

- Vi må være beredt på nye katastrofer i 2011. Norge er en ledende humanitær aktør globalt. En naturlig del av dette engasjementet er at vi er et foregangsland med omfattende støtte til CERF, sier utenriksministeren.

I en periode med finanskrise hvor flere giverland har redusert sine bidrag, har Norge økt støtten til CERF. I januar i år utbetalte Norge 325 millioner kroner og nå på slutten av året økes dette med 50 millioner kroner. Det betyr at Norge i år er den største bidragsyter til FNs nødhjelpsfond.

For nærmere informasjon, se CERFs nettsider.